Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

2014 gav pæn fremgang på boligmarkedet

Ligesom på arbejdsmarkedet, så var der også pæn fremgang på boligmarkedet i 2014. Dansk Byggeri forventer, at det aktuelle rentefald vil betyde, at 2015 bliver et endnu bedre år på boligmarkedet

04-03-2015

Trods et lille dyk i prisudviklingen i 4. kvartal, blev facit på boligmarkedet ifølge Dansk Byggeris beregninger – på baggrund af Danmarks Statistiks tal - at prisen på ejerlejligheder i 2014 i snit steg med 8,5 pct. i forhold til 2013. Prisen på enfamiliehuse steg i 2014 med moderate 3,4 pct. Trenden for begge boligtyper har været opadgående, siden bunden blev nået i 2011, men klart mest for ejerlejligheder.  

- Siden seneste lavpunkt ultimo 2011 er de nominelle huspriser på tre år steget med knap 7,6 pct. i snit og ejerlejlighederne med hele 26,6 pct. Ejerlejlighederne var dog også igennem et tilsvarende langt større prisdyk end parcelhusene under finanskrisen. Men med en gennemsnitlig salgspris på 1,81 mio. kr. nærmer ejerlejlighederne sig nu den gennemsnitlige salgspris på parcelhuse, som p.t. ligger på 1,82 mio. kr., siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

Endnu ingen boligboble
Det er velkendt, at det er i hovedstadsregionen, priserne stiger kraftigst. Det har ført til fornyet debat, om vi nu igen er på vej ud i en boligboble. Dansk Byggeri opfordrer dog til at slå koldt vand i blodet:  

- Man skal huske på, at de ca. 28.000 ejerlejligheder i København kun udgør godt 9 pct. af boligmarkedet i kommunen. Der er således langt flere andelsboliger, almene boliger og private udlejningsboliger. Derfor er der trods alt grænser for, hvor stor betydning prisudviklingen for ejerlejligheder har for det samlede boligmarked i hovedstaden, selvom der naturligvis foregår en prismæssig afsmitning mellem boligformerne, siger Bo Sandberg og fortsætter:  

- Der er fortsat en årlig nettotilflytning til Københavns Kommune på mindst 10.000 nye indbyggere, så den høje boligefterspørgsel i hovedstaden er så absolut stadig primært demografisk betinget og ikke i særlig høj grad spekulativ. Men det vil være rettidig omhu at få mere gang i boligbyggeriet nu!  

2015 bliver endnu bedre
Med tanke på de historisk lave renter og den generelle vending, der er sket på arbejdsmarkedet og i dansk økonomi, forventer Dansk Byggeri, at udviklingen på boligmarkedet på landsplan i 2015 bliver endnu bedre end i 2014 - men fortsat med stor geografisk variation.  

- I 2015 forventer vi stigninger både i antal bolighandler og i prisudviklingen, men det vil ikke være sundt, hvis væksten i ejerlejlighedspriserne bliver tocifret, siger cheføkonom Bo Sandberg og slutter:  

- Boligmarkedets betydning for andre dele af økonomien - fx privatforbruget - kan næsten ikke overvurderes. Antal hushandler har blandt andet stor betydning for renoveringsopgaverne. Det er nemlig typisk omkring ejerskifter, at boliger renoveres mest. Også derfor er det positivt med mere aktivitet på boligmarkedet, men vi har endnu til gode at se provinsens fastfrosne boligmarked tø op.  

Kontakt:
Cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg, tlf.: 2850 3819, bsa@danskbyggeri.dk 
Journalist i Dansk Byggeri, Anette Sørensen, tlf.: 3036 0265, ans@danskbyggeri.dk