Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Bygninger skal bruges eller rives ned

Kommunerne bør melde ud, hvor de ser muligheder for at skabe liv, og lige så vigtigt, hvor der skal ske afvikling.

Af relationschef Mads Ellegaard, home og home Erhverv, og erhvervspolitisk chef Torben Liborius, Dansk Byggeri
 
Selvom det nu er begyndt at lysne, og optimismen spirer, så ser vi mange steder i landet stadig sporene efter krisen; nemlig tomme huse, fabrikker eller butikker. Spørgsmålet er nu, hvad gør vi med dem?

Regeringen er med deres 100 punkt plan om ”Vækst og udvikling i hele landet” kommet med flere gode forslag, der kan være med til at skabe nyt liv i gamle bygninger. Fx lempelser af planloven og bedre mulighed for at låne til bolig og virksomhedsdrift i yderområder. Men der er desværre også mange steder, hvor tomme butikker i gågaden eller tomme industribygninger i udkanten af byen er i så dårlig stand, at der ikke er noget tilbage, der er værd at redde. Andre ligger i et område, hvor befolkningstallet falder, og derfor er der simpelthen ikke brug for dem som boliger hverken nu eller i fremtiden.

I dag findes der en nedrivningspulje, hvor kommuner kan søge om tilskud til at fjerne de gamle rønner, som står og skæmmer i bybilledet. Det samme gør de tomme erhvervsbygninger, og der er derfor god grund til at overveje, om de bygninger også burde være en del af ordningen. Et tomt hus eller en tom købmandsbutik - begge dele får byen til at se grå og trist ud og får huskøberne til at holde sig på afstand. Og det gør det bestemt ikke lettere at låne penge, hvis området er præget af tomme ejendomme og mange boliger, der er til salg.

De områder har brug for en helhedsplan. Først skal det naturligvis afklares, om det er muligt at sælge, udleje eller på anden vis udvikle området kommercielt. Det lokale kendskab, politikere, borgere og rådgivere er afgørende for en succesfuld løsning.

Hvis dialogen ender med, at der er udsigt til mere afvikling end udvikling, så er det kommunernes opgave – hurtigst muligt – at sørge for, at der bliver ryddet op eller tænkt i alternativer. Fx kan den gamle systue i hovedgaden kan blive til et øvelokale for den lokale musikskole. Kort og godt aktiviteter, som løfter området og samtidig huspriserne.
 
Kommunerne bør melde ud, hvor de ser muligheder for at skabe liv, og lige så vigtigt, hvor der skal ske afvikling. Det er oplagt at bruge de kommuneplaner, som de laver hvert fjerde år, aktivt til den prioritering. Det kunne også være interessant, hvis planerne kom til høring hos realkreditinstitutterne. Det ville skabe en gensidig forståelse til gavn for både den enkelte egn og hele landet.

Hvad der ikke kan stå i disse planer, må populært sagt falde. Det er i den sammenhæng, at man må overveje at rive dele af landets erhvervsejendomme ned og afsætte en pulje dertil.

Kommunerne bør i disse planer ligeledes prioritere, at de offentlige bygninger, veje og installationer vedligeholdes i de enkelte områder. Det er nemlig også et vigtigt signal i for både nuværende og nye borgere.

Det hele hænger sammen, hvis både by og land forsat skal være attraktive steder at bo.

Debatindlægget har været bragt i Jyllands-Posten den 30-11-2015