Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Danske virksomheder fortjener lige vilkår på det indre marked

Folkeafstemningen om en ændring af retsforbeholdet den 3. december er en kærkommen mulighed for at gøre op med en kritisk hæmsko for danske eksportvirksomheder. Dansk Erhverv og Dansk Byggeri starter oplysningskampagnen #ligevilkår for at sikre dansk erhvervsliv fair vækstmuligheder i Europa

Det retlige samarbejde er fundamentet under EU’s indre marked. For danske virksomheder er Danmarks retsforbehold en alvorlig hæmsko, for det betyder, at vi ikke er omfattet af en grundlæggende del af det europæiske samarbejde. Forbeholdet gør det sværere for danske virksomheder at inddrive deres gæld i udlandet, end det er for deres europæiske konkurrenter.  

- Danske virksomheder løber en større risiko end virksomheder fra andre EU-lande, når de handler på det indre marked. Det skyldes, at retsforbeholdet gør danske virksomheder mere sårbare på det indre marked end virksomheder fra EU-lande, som deltager i det retlige samarbejde, siger erhvervspolitisk chef Torben Liborius, Dansk Byggeri.  

Sårbarheden rammer især små virksomheder, som oplever, at de ikke kan inddrive gæld i udlandet og derfor lider økonomiske tab, de måske ikke havde behøvet at lide, hvis de havde nydt godt af den beskyttelse, EU’s retlige samarbejde giver.  

Tabte penge og advokatomkostninger er i sig selv alvorlige for små virksomheder. Endnu værre er det imidlertid, hvis banken afviser at låne penge til en virksomhed, fordi banken skønner, at risikoen ved at drive forretning uden for landets grænser er for høj. Når det sker, går både virksomheden og Danmark glip af økonomisk vækst og velstand som følge af retsforbeholdet.  

- Retsforbeholdet er ikke gratis for virksomhederne og for det danske samfund. Tværtimod findes der mange eksempler på, at virksomheder har tabt penge eller er gået glip af vækstmuligheder som en konsekvens af retsforbeholdet, siger Kasper Ernest, chef for EU og international afdeling, Dansk Erhverv.  

En undersøgelse blandt Dansk Erhvervs medlemmer viser, at 35% af de adspurgte inden for de seneste 5 år har oplevet, at en kunde fra et andet EU-land ikke betalte rettidigt. Af disse forsøgte 34% forgæves at inddrive pengene. 

Dansk Erhverv og Dansk Byggeri støtter helhjertet regeringen, Konservative, Socialdemokraterne, Radikale og SF’s anbefaling af et ja til at ændre retsforbeholdet til en tilvalgsordning ved folkeafstemningen den 3. december. Vi skal sikre danske virksomheder lige vilkår.  

Dansk Erhverv og Dansk Byggeri lancerer desuden i dag kampagnen #ligevilkår på de sociale medier, der skal sætte fokus på konsekvenserne af retsforbeholdet for erhvervslivet.  Læs om kampagnen på ligevilkår.dk

Læs mere om kampagnen på #ligevilkår


Kontakt
Kasper Ernest, chef for EU og international afdeling i Dansk Erhverv, mobil 0032 (0)491 255 611
Anja Binderup, chefkonsulent i Dansk Byggeri, mobil 2566 6307