Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Danske virksomheder udvikler Sverige

Sverige er blevet en vigtig brik i danske ingeniør-, rådgivnings- og byggevirksomheders omsætning. Det viser en ny opgørelse over eksporten til nabolandet

21-07-2015
Når danskerne tager på ferie i Sverige og kører igennem en tunnel, henover en bro eller bare kører på vejene, så er der god sandsynlighed for, at det er en dansk virksomhed, der har stået for byggeriet eller for at rulle asfalten ud. Danske virksomheder byggede sidste år infrastrukturprojekter i nabolandet Sverige for 3,4 milliarder danske kroner. Det svarer til cirka 19 procent af hele den samlede udenlandske omsætning for henholdsvis danske rådgivende ingeniørvirksomheder, danske arkitektvirksomheder og danske bygge- og anlægsvirksomheder. Det viser en ny opgørelse fra FRI, Danske ARK og Dansk Byggeri.

- Man kan kort og godt sige, at der er fart på danske virksomheder, der laver infrastruktur i Sverige. Vores naboland er blevet et stort marked for danske virksomheder. Fremtiden ligger i Sverige, og tallene viser tydeligt, at der allerede er en del danske virksomheder, der har fået foden indenfor på det svenske marked, siger Henrik Garver, administrerende direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI.

Og det er ikke kun asfalt, som danske virksomheder ruller ud. Fx bygger de tre danske virksomheder Cowi, Aarsleff og C.F. Møller den nye havn i Stockholm.

- Så når danskerne kører på ferie i Sverige, kan de jo samtidig benytte muligheden for at se på alle de ting, som danske virksomheder har skabt. Havnen i Stockholm er et eksempel på, hvad danskerne kan, når de arbejder sammen i udlandet. Vores lille land har nemlig alle kompetencerne inden for byggeri – vi kan alt fra at tegne til planlægningen og udførelsen frem til sidste mursten er lagt, siger international chef i Dansk Byggeri, Henriette Thuen.

Og der er gode muligheder for endnu flere ordrer i Sverige, vurderer Lene Espersen, direktør i Danske Arkitektvirksomheder, Danske ARK.

- Der kommer til at blive behov for flere boliger i næsten alle de svenske kommuner, fordi indbyggertallet stiger med seks millioner i løbet af de næste år. Så mon ikke vores danske virksomheder fremover kommer til at sætte deres præg på flere ting end infrastrukturen hos vores svenske nabo. Der er i hvert fald gode muligheder for, at Sverige kan blive et endnu større marked for vores danske virksomheder, siger hun.

Se opgørelsen over danske virksomheder og datterselskabers aktivitet i Sverige her

Kontaktinformation
Lene Espersen, direktør i Danske Arkitektvirksomheder, Danske ARK, telefon 23 27 69 26
Henrik Garver, adm. direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, telefon 40 82 43 38
Henriette Thuen, international chef i Dansk Byggeri, telefon 40 98 41 30
Mette Skovgaard Petersen, kommunikationskonsulent i Dansk Byggeri, telefon 30 27 37 01