Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

En haltende eksport har brug for bedre rammevilkår

Sidste år omsatte danske ingeniør-, arkitekt- og entreprenørvirksomheder i udlandet for over 18 milliarder kroner. Dermed er tilbagegangen stoppet, men skal vi se vækst, så skal Eksportkreditfonden og Udenrigsministeriet være mere risikovillige

I 2014 byggede danske virksomheder og deres datterselskaber broer, tunneller, havne og lignende i udlandet for over 18 milliarder kroner. Det viser en ny opgørelse fra FRI, Danske ARK og Dansk Byggeri, som også viser, at der stadig er lang vej op til de næsten 22 milliarder kroner, som virksomhederne omsatte for tilbage i 2012. Til gengæld tyder alt på, at det massive fald i den internationale omsætning er stoppet.

- Trods øget fokus på risikostyring, effektivitet og høj produktivitet står eksporten desværre stille. Det skyldes blandt andet uro på verdensmarkederne både pga. af krige, afmatning på visse markeder og store udsving på råvarepriser og valutaer. Forhold som gør det svært og risikabelt for virksomhederne at arbejde i udlandet. Derfor er gode rammevilkår som fx eksportkreditter og eksportlån afgørende for, at danske virksomheder kan konkurrere på disse markeder. Eksportkreditfonden, Nordisk Investeringsbank og andre skal være klar til at tage øgede risici, siger afdelingschef i Dansk Byggeri, Henriette Thuen.

Europa – og særligt Norge og Sverige - er stadig det største marked for rådgivere, arkitekter og entreprenører.

- Virksomhederne har været gode til at udnytte nærområderne, og de har draget fordel af, at vi mentalitetsmæssigt ligner hinanden, så nærmarkederne er et godt sted at starte ud. De danske virksomheder inden for byggeri og anlæg har bidt sig godt fast, fordi vi fortsætter med at holde vores markedsandele, siger direktør i Danske ARK, Lene Espersen.

Det er de danske virksomheders datterselskaber i udlandet, der står for 75 procent af omsætningen.

- Det afspejler meget godt, at det ikke længere er nok at have moderskibet hjemme i Danmark og så derfra forsøge at sælge sine ydelser i udlandet. I dag kræver det, at man samler et team lokalt, der kan matche det enkelte projekt, og at man samtidig udnytter den globale viden, man også har som virksomhed, forklarer Henrik Garver, adm. direktør i FRI.

Og når det går godt i udlandet, smitter det af på beskæftigelsen hjemme i Danmark. En arbejdsplads hos danske ingeniør-, arkitekt- eller entreprenørvirksomheder og datterselskaber i udlandet skaber 1,5 job i Danmark.

- Derfor er det vigtigt fra politisk hold også at have fokus på både at få flere af vores virksomheder til at eksportere og ikke mindst give dem de bedst mulige vilkår for at vokse sig store nok til at prøve kræfter med det internationale marked, siger Henrik Garver.

Læs Eksport Profilen for 2015 her

Kontakt
Henriette Thuen, International chef i Dansk Byggeri, telefon 40 98 41 30
Lene Espersen, direktør i Danske Arkitektvirksomheder, Danske ARK, telefon 23 27 69 26
Henrik Garver, administrerende direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, telefon 40 82 43 38