Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Energitiltag i hjemmet skal kunne betale sig

På Christiansborg har politikerne store ambitioner på miljøområdet, men i de danske husholdninger er det ikke førsteprioritet. Først og fremmest skal husholdningerne kunne spare penge, hvis de skal investere i grøn energi, viser ny analyse

08.07.15 - Når danskerne kaster sig ud i projekter, der skal gøre boligen mere energirigtig, så er det ikke kun miljøet, der er i fokus – også pengepungen har noget at skulle have sagt.

To ud af tre boligejere har i en undersøgelse i Byggeriets Energianalyse 2015 svaret, at økonomi var en motivation for at energirenovere boligen. 47 procent svarede bedre komfort og indeklima, mens 32 procent svarede, at en grund til at energiforbedre deres bolig var at fremtidssikre boligen. Først herefter kommer miljømæssige årsager med 29 procent.

- Det viser med al tydelighed, at de grønne initiativer skal være til at betale. Boligjob-ordningen gjorde det fx attraktivt at få sat energirigtige vinduer i, og når der er gunstige ordninger for etablering af solceller, så er boligejerne også klar til at investere, siger Michael H. Nielsen, og fortsætter:

- Hvis miljøet skal have en fremtrædende rolle, når danskerne skal renovere, så skal vi satse på oplysningsarbejde kombineret med en mulig økonomisk gulerod. Det er også den klare erfaring fra vores nabolande.

Miljøet glider i baggrunden

Af Byggeriets Energianalyse 2015 fremgår det også, at boligejernes interesse for energiforbedringer som at sætte energiruder i eller efterisolere er faldet fra knap 80 procent til 70 procent på kun to år.

Det er problematisk i forhold til Danmarks klimamål om, at vi skal være uafhængige af fossile energikilder i 2050, lyder det fra Dansk Byggeri.

- Nybyggeriet er blevet langt mere energirigtigt, men det løser ikke udfordringen i de eksisterende bygninger. Der er langt til det politiske mål om at reducere energiforbruget i bygninger med 35 pct. frem mod 2050, siger direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen.

Omkring 40 procent af det danske energiforbrug sker i bygninger, og langt størstedelen af det energiforbrug går til opvarmning.

Læs Byggeriets Energianalyse 2015 hhv. side 17 og side 13 her

Kontaktinformation:
Direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen, telefon 20 28 52 64
Journalist i Dansk Byggeri Mikkel Guldbjerg Jensen, telefon 40 12 98 75