Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Forårskåde forbrugere varsler bedre tider

Faldende oliepriser og lav rente er en stærk positiv cocktail, som forbrugerne tydeligvis har fået øjnene op for. Dansk Byggeri håber det snart kommer byggeriet til gode

Med en forbrugertillidsindikator på +13,7 i april blev det meget høje og optimistiske niveau fra marts på +13,9 fastholdt.

- Mange havde nok sat næsen op efter en yderligere stigning i forbrugertilliden og dermed en rekordoptimisme, der ville overgå det hidtidige toppunkt i 2006. Men når forbrugertilliden er så høj, som den er aktuelt, så er det i sig selv en succeshistorie, at den fastholdes på dette høje niveau. Og mon ikke rekorden bliver slået senere på året? siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

Ifølge Bo Sandberg er det markant, at der er tale om en ganske bredt funderet fremgang i forbrugerforventningerne, om end det især er bedømmelsen af dansk økonomi, der er i positiv bevægelse for tiden.

- Der er en lille forbedring i bedømmelsen af, hvordan familiernes økonomi vil se ud om et år, mens der de seneste to måneder virkelig er sket et markant løft både i bedømmelsen af Danmarks aktuelle økonomi og forventningerne til nationaløkonomien om et år, siger Bo Sandberg og uddyber:

- Der er meget medvind på cykelstien for dansk økonomi i øjeblikket. Der er fortsat en positiv effekt fra faldet i oliepriserne, selvom disse er ved at rette sig op. Den lave rente har givet mange konverteringer, som har givet boligejerne flere penge mellem hænderne. Hertil kommer den lave effektive kronekurs og EU´s stimulanspakker. Disse faktorer udgør tilsammen en stærk positiv cocktail, som også forbrugerne tydeligvis har fået øjnene op for, siger Bo Sandberg.

Som en af de få moderate parametre i forbrugerforventningerne, er der fortsat en lille overvægt af forbrugere, der ikke anser det for fordelagtigt at anskaffe sig varige forbrugsgoder. Bl.a. af den grund skal man ifølge Dansk Byggeri næppe vente en voldsom ketchup-effekt i privatforbruget.

Zoomer man så ind på byggeriet, er branchen kommet overraskende godt fra start i 2015, hvor vi foreløbig har set pæne tal både for byggeriets omsætning og beskæftigelse i årets første måneder.

- På privatboligmarkedet er der tale om en kombineret effekt af de mange lånekonverteringer, som har sat gang i ekstra aktivitet, og en fortsat effekt af Boligjobordningen. Sidstnævnte ophørte ganske vist ved nytår, men kan stadig aflæses aktivitetsmæssigt i tallene fra de første måneder af 2015. Hertil kommer aktiviteten fra supersygehusene, fra metroen og fra renovering af den almene boligsektor. Det ændrer dog ikke ved, at byggebeskæftigelsen fortsat ligger markant lavere end gennemsnittet på 160.000 beskæftigede for de seneste 15 år, siger Bo Sandberg.

Kontakt
Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri, telefon 28 50 38 19
Pressechef Mogens Hjelm, Dansk Byggeri, telefon 40 29 92 32