Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Fradrag får danskerne til at købe hvidt

En ny spørgeundersøgelse fra YouGov peger på, at håndværkerfradraget på 15.000 kroner får danskerne til at hive boligprojekterne frem fra skuffen og gør samtidig det sorte arbejde hvidt

Når hr. og fru Jensen indberetter sidste års fradrag på 15.000 kroner per person til skat, så har muligheden for at få BoligJob-ordningens fradrag i næsten halvdelen af til­fældene været grunden til, at arbejdsopga­ven blev ført ud i virkeligheden eller udvi­det.

Det viser en ny undersøgelse udført af analyseinstituttet YouGov for Dansk Byg­geri, der er baseret på 6.918 interview med danskere i alderen 18-74 år. Her svarer næ­sten halvdelen af dem, der sidste år brugte ordningen, at de har sat nye opgaver i gang eller udvidet planlagte byggeprojekter på grund af skattefradraget.

- Kort og godt kan man sige, at når danskerne skal bedømme BoligJob-ord­ningen, er konklusionen meget klar: Et lille skattefradrag på 15.000 kroner gør en stor forskel. Det er klar snak det her, og så kan regeringen med skatteministeren i spidsen sige nok så mange gange, at ordningen ikke gør nogen forskel, men her er dan­skerne åbenbart ikke enige, siger erhvervs­politisk chef i Dansk Byggeri, Torben Libo­rius.

21 % af de danskere, som har brugt ordningen til at sætte gang i nye byggeprojekter, svarer, at hvis ikke Bolig­Job-ordningen havde været der, så ville de have fået udført opgaven sort.

- Det er jo en ganske pæn del, når vi tager i betragtning, at næsten 570.000 i løbet af sidste år har brugt ordningen. Og vel at mærke i hele landet. Der kan laves nok så mange skrivebordsanalyser af ordningens effekt på sort arbejde, men med denne spørgeundersøgelse tyder alt på, at ord­ningen har været med til at gøre det mindre attraktivt at få lavet sort arbejde, siger Tor­ben Liborius og påpeger, at også det mær­ker de små håndværksmestre allerede nu:

- Flere af dem er begyndt at få fore­spørgsler efter arbejde udført uden reg­ning. Og det er jo på godt jysk træls, at være nødt til at sige nej til at udføre opga­ven sort og så vide, at arbejdet formentlig bliver udført alligevel.

Se YouGovs spørgeundersøgelse om BoligJob-ordningen her

Kontaktinformation:
Erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius, telefon 23 32 34 95
Pressekonsulent i Dansk Byggeri, Anette Sørensen, telefon 30 36 02 65