Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Frem med pomaden i sommervarmen

Når solen skinner, er det højsæson for solskoldninger for håndværkere og andre, der arbejder udendørs. Og her er læbepomaden lige så vigtig som værktøjet, lyder opfordringen fra Dansk Byggeri

19-08-2015

Håndværkeren, gartneren og postbuddet er hver dag på arbejde i den bagende sol på byggepladsen, de grønne områder eller på cykel rundt på gader og stræder. Og her er særligt læberne udsatte og sårbare overfor de ultraviolette stråler, som solen udsender.  

Hvert år får cirka 50 mænd og 30 kvinder konstateret læbekræft i Danmark. En undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og Branchearbejdsmiljørådet for Bygge & Anlæg viser, at folk der arbejder udendørs har op til dobbelt så stor risiko for at udvikle læbekræft som andre mennesker. Derfor er det vigtigt at bruge læbepomade med høj solfaktor - især midt på dagen. Og det er uanset om det er solskin eller overskyet.  

- For eksempel håndværkere opholder sig mange timer i solen, når de arbejder på byggepladsen, og her er læberne typisk et af de steder på kroppen, hvor man ofte glemmer at smøre solcreme på. Og det gælder faktisk også danskerne generelt. Husk en læbepomade med solfaktor fylder ikke ret meget hverken i værktøjsvæltet eller for dem, der holder fri, i lommen eller håndtasken, siger arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri, Mette Møller Nielsen.  

Udover at beskytte læberne mod solens skadelige stråler er det også vigtigt at dække sig til på resten af kroppen for at undgå solskoldninger. Derfor anbefales det, at håndværkere og andre, der arbejder i solen midt på dagen, bruger tøj, der dækker overkroppen og overarmene. Og så skal de selvfølgelig også bruge solcreme.  

- En håndværker eller en gartner i bar overkrop kan hurtigt blive til en kogt krebs. Nu hvor solen for alvor er begyndt at skinne, så er det vigtigt, både at få sig pakket ind og smurt ind, så man undgår solskoldninger. Rigtige mænd bruger solcreme – både på kroppen og læberne, siger Mette Møller Nielsen.  

Kontakt:
Arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri, Mette Møller Nielsen, telefon 22 45 47 72
Pressekonsulent i Dansk Byggeri, Anette Sørensen, telefon 30 36 02 65