Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Hjemmemarkedet er begyndt at vise tænder

Danmarks Statistik har udsendt foreløbige tal for erhvervslivets omsætning baseret på firmaernes momsindberetninger. Der er generel fremgang at spore, og især byggeriet er kommet flot fra start i 2015

13.05.15

I årets første kvartal har det samlede danske erhvervsliv omsat for godt 24 mia. kr. mere end i 1. kvartal 2014. Det indebærer en pæn procentvis nominel vækst på 4,3 pct.

- Dermed kan man med glæde konstatere, at hjemmemarkedet også er begyndt at vise tænder. Efterhånden tyder rigtig meget på en i nyere dansk sammenhæng ganske stærk økonomisk vækst i 1. kvartal, når de tal offentliggøres i slutningen af måneden, siger cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg og uddyber:

- Når hjemmemarkedet efter seks års dvaletilstand endelig er kommet i gang, skyldes det en stærk og effektfuld cocktail, vi forbrugere fik serveret fra starten af 2015: Lave energipriser, der virker som en skattelettelse på et tocifret milliardbeløb, historisk lav inflation og lave renter, der har ført til mange konverteringer og dermed større friværdi. Alle disse faktorer trækker entydigt i retning af højere privatforbrug.

Byggeriet fører an i 2015-opturen
Ifølge Danmarks Statistik er det især bygge- og anlægsbranchen, der omsætningsmæssigt er kommet godt fra start i 2015. Der er tale om foreløbige tal, som skal tages med et vist forbehold. Vi har dog også set samme positive tendens i byggeriets beskæftigelsesudvikling.

- Byggeriets indenlandske omsætning lå i årets første kvartal hele 9,3 mia. kr. højere end i 1. kvartal 2014. Og det er tilmed en bredt funderet fremgang indenfor bygge- og anlægssektoren. Dette overraskende positive facit indebærer en markant procentvis vækst på hele 22 pct., konstaterer Bo Sandberg.

- Der er ingen tvivl om, at byggeriets omsætnings- og beskæftigelsesudvikling fra begyndelsen af 2015 er en positiv overraskelse. Der er nærmest tale om en ketchupeffekt, og den havde vi ærlig talt ikke set komme, siger Dansk Byggeris cheføkonom.

Erhvervs- og arbejdsgiverorganisationen pointerer dog, at når det kun er tre måneder man ser på, så vil der ofte være ret store procentvise udsving, som glattes noget ud henover året. Hertil kommer, at omsætningen for de små virksomheder er baseret på skøn pga. forlængede momsfrister.

Mild vinter, hospitalsbyggerier og almene renoveringer
- Når byggeomsætningen foreløbig er steget så kraftigt i 2015, skyldes det blandt andet den ekstraordinært milde og tørre vinter. Hertil kommer et markant løft i offentlig bygge- og anlægsaktivitet, hvor især hospitalsbyggeri og jernbaneudvidelser slår igennem i år i forhold til sidste år. Endelig er der også fortsat godt gang i renoveringerne af den almene boligsektor. Til gengæld er der stadig ikke så høj aktivitet på det private marked, siger Bo Sandberg.

Kontaktinformation:
Cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg, telefon 28 50 38 19, bsa@danskbyggeri.dk
Pressekonsulent i Dansk Byggeri, Anette Sørensen, telefon 30 36 02 65, ans@danskbyggeri.dk