Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Internet i kloakkerne?

Kan man bruge kloakkerne til at føre fibernet i? Måske en god idé. Men også en stor udfordring. Dansk Byggeri ser frem til, at resultater fra grundige pilotprojekter kan give et mere solidt grundlag for at rulle kablerne ud i kloakken

Et konkurrencedygtigt samfund kræver, at borgerne har adgang til internet. Muligheden for at koble sig på internettet er indtil nu blevet sikret ved at grave fibernet ned i jorden, men fremtiden kan byde på en ny og måske smartere løsning. Københavns Kommune og HOFOR meldte tidligere på året ud, at man i samarbejde vil undersøge muligheden for at trække kabler med fibernet i de eksisterende kloakker.

Chefkonsulent i Dansk Byggeri Mikael Mortensen er ikke negativ overfor at undersøge muligheden for at nytænke etableringen af fibernet, men gør opmærksom på, at der er mange forhold, der skal tages højde for.

- I en kloak er der et meget aggressivt miljø, som stiller store krav til materialernes tæt- og holdbarhed mod stoffer og gasarter. Derfor er der stor forskel på, om fibernettet kun forestilles at blive ført i regnvandsledninger eller også i spildevandsledninger, hvor også rotterne vil være en trussel. Hvor megen kemi og rottebid et kabel kan holde til, er ét af mange punkter, som bør undersøges, siger Mikael Mortensen.

Hvis det i forbindelse med en grundig analyse viser sig, at kablerne med fibernet er rustet til et liv i de danske kloakker, er udfordringer dog langt fra ovre. Etablering af fibernet i de danske kloakker, kan i fremtiden være med til at gøre arbejdet med de danske kloakker til en svær disciplin.  

- En kloak skal vedligeholdes, og der sker også jævnligt ændringer i kloakken i form af tilslutning af nye stikledninger, montering af nye brønde eller udskiftning af rør. Andre kloakker bliver helt omlagt, når vejene og bygningerne på overfladen flyttes eller ændres. Når det sker, vil fibernettet komplicere kloakarbejdet, og det bør besluttes, om ejeren af fibernettet i kloakken skal betale det ledningsarbejde, der er nødvendiggjort af kloakejerens ændring af den kloak, hvor fibernettet er anbragt, siger Mikael Mortensen og fortsætter:

- Teknisk er der også mange udfordringer, der skal tackles. Hvor og hvordan skal kablerne monteres i kloakrøret? Hvor stor skal kloakrørets dimension være, for at montage og eftersyn er muligt? Og hvor fleksibelt skal fibernettet monteres, når man må påregne lokale omlægninger på grund af tilslutning af nye brønde eller sideledninger? Endelig forekommer montage af pumpeanlæg, højtvandslukkere og rottespærrer at være en teknisk svær øvelse, hvis anlæggene skal være effektive, og fibernettet naturligvis ikke må lide overlast, slutter Mikael Mortensen.


Kontakt
Chefkonsulent Mikael Mortensen, Dansk Byggeri, telefon 30 16 37 99
Journalist Nicolai Schou, Dansk Byggeri, telefon 40 12 98 75