Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Kig mod Norge: byggemulighedernes land

Der er masser af arbejde for den danske bygge- og anlægsbranche i Norge, og det er bare om at gribe chancen – særligt for virksomheder i Nord- og Midtjylland, opfordrer Dansk Byggeri. Reglerne er dog indviklede og omstændige, så det kræver god forberedelse

13. marts 2015 - De norske byer har vokseværk, provinsen bygger for at forblive attraktiv, og infrastrukturen udvides konstant. Således forventes der alene i 2015 investeringer for 334,9 milliarder danske kroner i den norske bygge- og anlægssektor, viser en rapport fra Byggenæringens Landsforening.

- Norge ligger geografisk meget tæt på Nord- og Midtjylland, så derfor er det helt naturligt, hvis de lokale virksomheder bestræber sig på at finde arbejde i Norge. Men sikkert er det, at det i hvert fald ikke er mangel på byggeaktivitet, der skal afholde de danske bygge- og anlægsvirksomheder fra at forsøge at indtage det norske marked, siger chefkonsulent i international afdeling i Dansk Byggeri, Anita Kurowska Larsen.

Til daglig rådgiver hun danske virksomheder om at tage arbejdsopgaver i udlandet. Interessen er stor, men de bliver ofte forundrede, når de finder ud af, hvor meget administration der er forbundet med at træde ind på netop det norske marked, fortæller hun.

- Man skal ikke begå den fejl at tro, at vores landes regler minder om hinanden, fordi vi er naboer. Især de administrative opgaver er der mange af, og derfor gælder det om at sætte penge af til rådgivning. Samtidig kræver det også masser af tid at lære systemet at kende, siger chefkonsulenten.

Det er for eksempel anderledes regler om indberetning af skat for den enkelte medarbejder og en striks ID-kontrol, der adskiller Norge og Danmark. Men når det først er lykkedes at etablere sig, er der potentiale for at kunne opbygge et solidt marked, hvor der vil være meget arbejde i fremtiden.

Sådan er det gået for gylletankproducenten A-Consult Agro A/S fra Skive. Efter 10 år på det norske marked har virksomheden i dag omkring en femtedel af sine kunder i Norge.

- Det administrative arbejde fylder enormt meget i Norge, og der bliver kun mere af det. Meget vigtigt er det også at sætte sig grundigt ind i og forstå Norges bygningsreglement, så der ikke kommer nogen grimme overraskelser undervejs i byggeprocessen, siger direktør i A-Consult Agro A/S, Ken Tranbjerg Pedersen.

For at gøre det lettere for danske virksomheder at forsøge sig i Norge har Dansk Byggeri udarbejdet en Norgesvejledning. Samtidig holder Dansk Byggeri i samarbejde med Væksthus Midtjylland en netværksdag for byggebranchen den 17. marts i Aarhus.

Læs mere om netværksdagen her.

 

Kontaktinformation

Chefkonsulent i international afdeling i Dansk Byggeri, Anita Kurowska Larsen, telefon 23 81 21 05
Direktør i A-Consult Agro A/S, Ken Tranbjerg Pedersen, telefon 40 58 58 02
Journalist i Dansk Byggeri Hanna Andersson, telefon 72 16 01 26