Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Kvalitet er en dansk styrkeposition

Ved at snigløbe branchen sætter ministeren en flerårig god samarbejdsproces over styr og bremser den produktudvikling, der har været en styrkeposition for den danske byggebranche

Af direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri, og sekretariatschef I BAT-kartellet Gunde Odgaard

9. marts 2015, bragt i Jyllands Posten - Den danske vinduesindustri har troet på Energistyrelsens ønske om at skærpe kravene til overfladetemperaturen til vinduer. Det skal nemlig være slut med kondens, der driver ned af vinduernes indvendige side. Industrien har derfor investeret i en førerposition gennem produktudvikling. Helt i den danske tradition blandt byggematerialeproducenter som Rockwool, Danfoss og ikke mindst Velux. Og helt i tråd med vores tradition for fokus på bedste kvalitet.

Vi kan nemlig ikke genstarte Danmark som produktionsland ved at konkurrere på laveste pris – vi er nødt til at lave de bedste produkter. Det har der været bred enighed om. Desværre har dialogen med myndighederne lidt et alvorligt knæk – ikke bare i tillid, men for mange vinduesproducenter også i tabte investeringer i produktudvikling.

Situationen er nu den, at vi helt inde i overtiden af et nyt bygningsreglement er vidne til en besynderlig ageren af bygningsminister Rasmus Helveg Petersen, som er ganske bagstræberisk i forhold til at modernisere kravene i bygningsreglementet. Her troede vi, at ministerens ledetråd var et ønske om bedre indeklima og energieffektivitet. Det er det ikke mere efter en konsultation hos én af landets største vinduesproducenter.

Kort fortalt har ministeren valgt at fjerne et krav til overfladetemperatur til vinduer. Et krav, der blev indført i 2010. I tillid hertil og i dialog med myndighederne har de danske vinduesproducenter haft gang i innovation og udvikling, der gør dem i stand til at levere endnu bedre vinduer.

Og boligejerne har brug for endnu skrappere krav end de gældende, hvis de skal slippe for at tørre kondens af vinduerne. Det har ikke været til diskussion, og det har klart indgået i dialogen om produktudvikling og løbende skærpelse af energikravene i bygningsreglementet.

Ved at snigløbe branchen sætter ministeren en flerårig god samarbejdsproces over styr og bremser den produktudvikling, der har været en styrkeposition for den danske byggebranche. Ministeren svigter også forbrugerne, der ikke kan være sikre på, at de får vinduer, der er tidssvarende og funktionelle uden fugtproblemer. Faktisk troede vi, at det var alvorligt ment, at Danmark skulle går foran i den grønne omstilling og være innovativ og udvikle produkter, der kan gøre sig gældende internationalt – men det er altså ikke tilfældet med den nuværende minister i spidsen.

Det bør den radikale minister nok øve sig på at forklare sine vælgere. Det bliver anderledes barsk, hvis ministeren også skal stå på mål for tabte danske produktionsarbejdspladser. Vi taler om ikke mindre end 3.000 danske arbejdspladser i vinduesindustrien, som alle som én producerer vinduer, der er klar til at levere til skærpede krav. Vi taler om virksomheder, som har valgt at producere i Danmark, og som har troet på, at det fortsat vil kunne betale sig at levere høj dansk kvalitet, der tilfredsstiller kravene hos kræsne købere – uanset om det er borgere eller arkitekter. Endelig taler vi om vinduesproducenter, der årligt eksportere vinduer for mere end 2 mia. kr., så de er også i stand til at konkurrer på det globale marked.

Desværre er realiteterne også, at det i høj grad er bygningsreglementet, der sætter rammerne for, hvad folk vil betale for. Vi kan altså komme til at stå i en situation, hvor danske vinduesproducenter ikke kan komme af med deres højkvalitetsvinduer, fordi de er for gode til det danske marked. Det vil ikke bare være brud på en god dansk tradition om at satse på kvalitet som en styrkeposition, det kan blive starten på et helt urimeligt og unødvendigt tab af danske produktionsarbejdspladser.