Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Lad os sætte turbo på udliciteringen

Det er ikke ligegyldig for en sund konkurrence og samfundsøkonomi, at kommunerne med offentlige kroner i baghånden tager brødet ud af munden på den private sektor

 17-12-2015

Af Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri


Mens kommunerne klager over, at deres budgetter ikke slår til, er det værd at minde om, at mange kommuner sidder på et uforløst økonomisk potentiale, som de selv kan indløse ved at sætte turbo på udliciteringen. Det er ganske enkelt en vej til at få skattekronerne til at række længere. 
 

Det er derfor ene og alene positivt, at det af regeringsgrundlaget fremgår som en selvstændig målsætning, at der i de kommende år skal konkurrenceudsættes flere opgaver i kommuner og regioner. Jeg må så også tilføje, at det bør ske med en fast hånd og måltal, der tuner arbejdet i kommunerne, så kursen bliver lagt i en forpligtende retning. 
 

Utallige videnskabelige studier har dokumenteret sort på hvidt, at der er penge at hente ved at lade private udføre opgaverne på det tekniske område. Ifølge Anvendt Kommunal Forskning (i dag KORA) er det typisk muligt at spare 5-15 %. Og det sætter den kommunale budgetmæssige klagesang i relief. 
 

I Dansk Byggeri har vi fingeren på pulsen, når det drejer sig om byggeri og anlæg, og vi forstår simpelthen ikke, at det stadig i 2015 er en kommunal opgave at drive entreprenørvirksomhed i konkurrence med private. Der er jo heller ikke kommunale bagere og frisører. 
 

Jeg går ud fra, at der er bred enighed om behovet for at skabe flere private arbejdspladser, der kan betale velfærden. Desværre er det sådan, at udliciteringen på de tekniske områder er gået i stå. I 2014 blev i gennemsnit 40 % af opgaverne på de tekniske områder udliciteret, hvilket stort set er det samme som året før. 40 % er ikke særlig meget taget i betragtning af, hvor velegnet det tekniske område er at udlicitere. 
 

Hvis de kommuner, der udliciterer mindst, fremover udliciterer i samme omfang som de kommuner, der udliciterer mest, vurderer vi i Dansk Byggeri, at den gennemsnitlige udliciteringsgrad på de tekniske områder kan hæves til 87 %. Det vil alene på det tekniske område fylde de kommunale kasser med en likviditet på årligt over en halv milliard kroner. Og det er et realistisk scenarie i betragtning af, at der allerede i dag er kommuner, som stort set kun bruger private virksomheder og har meget høje udliciteringsprocenter. Fx så udliciterer Solrød 93 % og Holstebro 89,3 %. De bidrager altså ganske betydeligt til at skabe private arbejdspladser. Og med så høje tal er det jo fristende at gå linen ud og forlange hele det tekniske område fuldt ud udliciteret.
 

Hvis vi skal have de sidste kommuner med på udliciteringsvognen af de tekniske områder og få høstet yderligere besparelser, er det efter min mening nødvendigt at indføre en bindende målsætning – akkurat som sidst, da Venstre var i regering. Hvis ikke for alle opgaver, så som et minimum indenfor de tekniske områder, hvor det bør være muligt for alle kommuner at udlicitere mindst 50 % af alle opgaver inden udgangen af 2016.  Ellers har jeg svært ved at se, at udliciteringsgraden for alvor blive hævet indenfor de næste par år.  
 

Husk på, at det som borger er underordnet, om græsset bliver slået eller sneen ryddet af en kommunal medarbejder eller en privat virksomhed. Bare det bliver gjort til en fornuftig pris, og kvaliteten er i orden. Det er bare ikke ligegyldig for en sund konkurrence og samfundsøkonomi, at kommunerne med offentlige kroner i baghånden tager brødet ud af munden på den private sektor.