Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Nabolande er de vigtigste markeder for byggevarer

Den danske byggevareeksport er steget med knap fem procent i første halvår sammenlignet med samme periode sidste år. Danske byggevarer er især populære hos vores nærmeste naboer

Danmark eksporterede i første halvår af 2015 varer for i alt 322 mia. kr. Det er en stigning på fem procent i forhold til samme periode sidste år. Byggevareeksporten følger godt med og har øget eksporten med 4,9 procent. Det svarer til eksport af byggevarer for 20,5 mia. kr.

- Går vi tættere på tallene, kan den positive udvikling tilskrives udviklingen i indeværende år. Byggevareeksporten har haltet, og eksporten er kun steget med 1,2 procent over de seneste tolv måneder, siger branchedirektør Jette Snoer, Danske Byggematerialer.

Danske Byggematerialer følger løbende udviklingen på byggevareområdet og konstaterer, at det er vanskeligt at følge trop på den generelle stigningstakt for eksportudviklingen. Det går ikke helt så hurtigt på byggevareområdet.

- Sammenlignet med den samlede eksport er det sådan, at stigningstakten for byggevarer er lidt lavere, og det har været billedet siden januar 2011, hvor den første beskedne stigning i eksporten af byggevarer siden 2008 viste sig, siger Jette Snoer.

Se forholdet mellem den samlede danske eksport og byggeeksporten her

Det er afgjort Tyskland, som trækker læsset. I statistikken ser vi også en positiv udvikling for Kina og USA, men det dækker for størstedelens vedkommende over elementer som pumper og maskindele. I Tyskland er vækstmotoren derimod boligbyggeriet, hvor særligt etagebyggeriet i de store byer har en positiv afsmitning på efterspørgslen efter danske byggekomponenter.

- På positivsiden skal man faktisk også regne Storbritannien, da det fald, der er sket, primært skyldes mindre efterspørgsel på stålvarer som fx vindmøller. Derimod udviser varegrupperne vinduer og døre en pæn stigning, og der er derfor god grund til optimisme på det område i lyset af store britiske ambitioner på renoveringsområdet, og vores vinduesproducenter er i dag meget opmærksomme på det britiske marked, fortæller Jette Snoer og fortsætter:

- Jeg forventer meget af det britiske marked og tror på, at det kan udvikle sig solidt og sikkert og blive et meget attraktivt marked for danske producenter af klassiske byggematerialer som fx vinduer og døre.

I Sverige er byggevareeksporten for det første halvår 2015 stagnerende, og konjunktursituationen er ligeledes ikke stabil.

- Men vi tror på, at danske byggevareeksportører bør holde fast i opmærksomheden på det svenske marked, som har potentiale til at udviklet sig frem mod et pænt niveau. Det gælder i endnu højere grad Norge, hvor der er stigende byggeaktivitet efter en lidt sløj periode, slutter Jette Snoer.


Kontakt
Branchedirektør Jette Snoer, Danske Byggematerialer, telefon 40 10 07 66
Pressechef Mogens Hjelm, Dansk Byggeri, telefon 40 29 92 32