Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Pæne omsætningstal i byggeriet i 2015

I de første ti måneder af 2015 voksede byggeriets nominelle omsætning på hjemmemarkedet med hele 8,3 pct. Og med en ny bølge ”hamstring” af Boligjob-opgaver inden håndværkerfradraget omdannes til nytår, forventer Dansk Byggeri, at tallet har en pæn chance for at holde året ud

Danmarks Statistik har udsendt foreløbige tal for erhvervslivets omsætning på hjemmemarkedet baseret på virksomhedernes momsindberetninger. I de første ti måneder af 2015 har det samlede erhvervsliv løftet den indenlandske omsætning med 2,1 pct. i forhold til tilsvarende periode sidste år.

- 2,1 pct. er en moderat nominel omsætningsvækst, men dog en klar forbedring i forhold til de senere år, hvor hjemmemarkedet har befundet sig i en zombie-lignende tilstand, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

Ifølge Danmarks Statistik er det bygge- og anlægsbranchen, der sammen med videnservice, hoteller, restauranter, rejsebureauer, rengøring og anden service er højdespringerne i omsætningsudviklingen.

- Det er ”the usual suspects” der fører an i fremgangen på hjemmemarkedet. Men allerkraftigst er væksten i bygge- og anlægsbranchen med et foreløbigt plus på 8,3 pct. i forhold til 2014 og en indenlandsk omsætning for branchen, der i årets ti første måneder lå hele 13,8 mia. kr. højere end i den tilsvarende periode i 2014, siger cheføkonomen, der har regnet sig frem til dette facit på baggrund Danmarks Statistiks tal.

Byggeriets omsætningsvækst har siden genindførelsen af Boligjobordningen i sommer befundet sig på et positivt udviklingsspor, og sidste måneds år-til-dato-vækst på godt 7 pct. er nu blevet løftet til en år-til-dato vækst godt 8 pct. Derfor forventer Bo Sandberg høj aktivitet året ud.

- Vi kan se frem til endnu en bølge ”hamstring” af Boligjobopgaver op til nytår, hvor det hidtil kendte håndværkerfradrag omdannes til en målrettet energirenoveringsordning. Derfor tyder det meste på, at byggeriets nominelle omsætningsvækst i 2015 kan fastholdes på niveauet omkring 7 til 8 pct., siger Bo Sandberg.

Når omsætningsvæksten næppe kan forventes at stige yderligere i de sidste to måneder af 2015, skyldes det, at også ”sammenligningsåret” 2014 var præget af hamstring af Boligjobopgaver i slutningen af året.

Kontakt
Cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg, telefon 28 50 38 19
Pressekonsulent i Dansk Byggeri, Anette Sørensen, telefon 30 36 02 65