Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Politikere bør lave eftersyn af regler for fartskrivere

Danmark har lavet en overimplementering af EU-reglerne om fartskrivere, mener Dansk Byggeri, der opfordrer politikerne til at lave et eftersyn af reglerne

07.07.15 - Alle køretøjer skal have en fartskriver installeret, hvis de vejer over 3,5 ton inklusiv anhænger, og de kører mere end 100 kilometer væk fra firmaadressen. Men når en virksomhed har filialer flere steder i landet, så strammer Danmark EU-reglerne langt mere end nødvendigt, mener Dansk Byggeri.

Erhvervsorganisationen har spurgt Rigspolitiet, hvordan reglen fortolkes i Danmark i følgende eksempel: En varevogn kører fra firmaets hjemmeadresse i Jylland til en filial i Københavnsområdet. Under den tur vejer varevognen under 3,5 ton. Hos filialen i Københavnsområdet bliver en anhænger spændt bag varevognen, og den vejer nu mere end 3,5 ton. Dansk Byggeris spørgsmål til Rigspolitiet var, om de 100 kilometer gælder fra firmaadressen, eller om de gælder fra filialen – det vil sige fra det tidspunkt, hvor totalvægten er over 3,5 ton?

Rigspolitiet har svaret Dansk Byggeri, at de 100 km tæller fra hjemmeadressen, også selv om varevognen på daværende tidspunkt vejer under 3,5 ton.

- Der er jo ingen logik i, at en håndværker skal betale over 10.000 kroner for at installere en fartskriver i en bil, der vejer under 3,5 tons, bare fordi han krydser landet. Der er jo masser af håndværkere, som kører fra Jylland til Sjælland eller omvendt for at arbejde. Her er min klare vurdering, at Rigspolitiet overfortolker EU-reglerne, siger erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri Michael Riff Alexandersen og uddyber:

- De 100 kilometer bør først tælle fra en virksomheds filial og altså dermed fra når totalvægten overstiger 3,5 ton. Med andre ord: Det bør være muligt at køre fra Jylland til en filial i Københavnsområdet, spænde sin anhænger på her, og køre 100 kilometer ud derfra. At de 100 km tæller hele vejen hjemme fra Jylland skader mobiliteten for danske håndværkere.

Reglerne stammer fra en EU-forordning, som oprindeligt er lavet til kontrol af lastbilschauffører og buschauffører, der transporterer varer og passagerer over lange strækninger tværs gennem Europa. Alligevel skal også håndværkere installere en fartskriver til 10.000-12.000 kroner, hvis de kører længere end 100 kilometer væk fra firmaadressen.

- Den måde Danmark administrerer EU-forordningen rammer tydeligvis skævt i forhold til, hvordan den oprindeligt er tiltænkt. Det bør politikerne se nærmere på, og eftersom den nye regering har meldt ud, at den vil se på overimplementering af EU-regler, så er her et oplagt eksempel, som de kan tage fat i, siger Michael Riff Alexandersen.

Kontaktinformation:
Erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri, Michael Riff Alexandersen, telefon 30 36 01 59
Pressekonsulent i Dansk Byggeri, Anette Sørensen, telefon 30 36 02 65