Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Vejle har Danmarks højeste timepris

Mens det i Gribskov koster 289 kroner i timen at få behandlet en byggesag, så koster det mere end tre gange så meget i Vejle. En ny analyse viser, der er store forskelle på kommunernes timepris. Effektiviteten bliver afgørende, mener Dansk Byggeri

20-04-2015

Når familien Jensen i Vejle søger om tilladelse til at bygge drømmehuset, eller den lokale håndværker ønsker at udvide værkstedet, så koster det 912 kroner i timen, når kommunen skal behandle ansøgningen. I Gribskov behandler kommunen den samme ansøgning for kun 289 kroner i timen. Det viser en ny analyse fra Dansk Byggeri, der kortlægger kommunernes gebyrsatser på byggetilladelser.  

- Generelt er der en stor forskel på timepriserne, fordi der er tale om den samme opgave. 912 kroner lyder som en høj timepris, men hvis der er overensstemmelse mellem pris og effektivitet, så er en høj timepris ikke nødvendigvis et problem. Men de to ting skal følges ad, siger erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius, og uddyber:  

- I sidste ende er det jo kommunens effektivitet, der er afgørende for, om timeprisen er rimelig. En lav timepris er jo ikke meget værd, hvis det tager 30 timer at få behandlet en simpel ansøgning til fx at udvide med en havestue. Så bliver det pludselig en dyr byggetilladelse. Det er den samlede regning, der er interessant.  

De fleste kommuner er begyndt at tage timepris for deres sagsbehandling ved årsskiftet.  

- Derfor er det helt nyt, og det kræver omstilling i kommunerne. Der vil givet vis være nogle kommuner, som skal justere deres gebyr i enten den ene eller anden retning. Og så glæder vi os til at se, hvor hurtige de er, når ventetiden på en byggetilladelse bliver opgjort senere på året, siger Torben Liborius.  

I alt er der 21 kommuner, som helt har droppet at tage betaling for at sagsbehandle byggetilladelser.  

- Nogle kommuner oplever, at det er for dyrt at bruge medarbejdernes tid på at opkræve gebyret, mens andre kommuner simpelthen har droppet det for at gøre god figur overfor både virksomheder og borgere. Det er meget positivt, men det er vigtigt at huske på, at en gratis byggetilladelse ikke kan bruges til ret meget, hvis der går flere måneder, inden man kan sætte spaden i jorden, siger Torben Liborius.   

Se analysen af kommunernes timepriser samt prisen i de enkelte kommuner her

Top ti over laveste timesatser

289 kroner – Gribskov
300 kroner – Mariagerfjord
360 kroner – Roskilde
365 kroner – Solrød
384 kroner – Kerteminde
386 kroner – Ringsted
447 kroner – Kalundborg
460 kroner – Vordingborg
480 kroner – Varde
482 kroner – Silkeborg  

Top ti over højeste timesatser
912 kroner – Vejle
864 kroner – Rødovre
808 kroner – Esbjerg
800 kroner – København
759 kroner – Fredericia
751 kroner – Herning
750 kroner – Horsens
747 kroner – Kolding
741 kroner – Frederiksberg
735 kroner – Aabenraa  

Kontakt:
Erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius, telefon 23 32 34 95
Pressekonsulent i Dansk Byggeri, Anette Sørensen, telefon 30 36 02 65