Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

3½ byggekonkurs om dagen i november

Med 104 konkurser i november fortsætter tendensen med mange konkurser i bygge- og anlægsbranchen. Dermed kan det slås fast med sikkerhed, at 2016 bliver det værste konkursår i byggeriet siden 2010, som på grund af finanskrisen var det slemmeste nogensinde

Med 104 konkurser i november fortsætter tendensen med mange konkurser i bygge- og anlægsbranchen. Dermed kan det slås fast med sikkerhed, at 2016 bliver det værste konkursår i byggeriet siden 2010, som på grund af finanskrisen var det slemmeste nogensinde

Ifølge Danmarks Statistik har der været 811 konkurser i bygge- og anlægsbranchen i de første 11 måneder af 2016.

 

- Det kan virke paradoksalt med så mange konkurser i en tid, hvor byggeriets konjunkturer går fremad, og regnskaberne i branchen ser bedre ud end længe, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri, og fortsætter:

 

- En del af forklaringen er teknisk. I 2015 var der en nedgang i antal tvangsopløsningssager i forbindelse med indkøringen af et nyt selskabsregistreringssystem i Erhvervsstyrelsen. Derved er der opstået en pukkel af sager, der først er blevet behandlet i 2016.

 

- Når det er sagt, så er konkurrencen benhård. Der har været 54 pct. flere konkurser i 2016 end sidste år. Der foregår et udskilningsløb i branchen, og mange steder er markedet todelt, hvor små, lokalt baserede håndværksvirksomheder har svært at få del i opgaverne på de store projekter som fx hospitalsbyggerierne, siger Bo Sandberg.

 

Danmark Statistik har i denne måned sat særligt spot på byggeri og anlæg. Og det viser sig, at de konkursramte byggevirksomheder har lavere omsætning pr. ansat, men at der ikke – som i mange andre brancher – primært er tale om virksomheder uden aktivitet. Og nystartede virksomheder er heller ikke overrepræsenteret.

 

- Byggeriet er på godt og ondt en branche med høj virksomhedsdynamik. Hvert år går 2-3 pct. af virksomhedsbestanden konkurs, men den positive side af sagen er, at der omvendt også opstår mange nye virksomheder, siger Bo Sandberg.

 

- Så hvis man havde håbet, at julefreden nu ville sænke sig over erhvervslivet, så er man blevet skuffet. Vanen tro var der mange bygge- og anlægskonkurser i november. Faktisk er det femte år i træk, at november er årets voldsomste konkursmåned i byggeriet. En forklaring kan være, at man på det tidspunkt på den ene side står foran den aktivitetsmæssige lavsæson, og på den anden side har kreditorerne en forventning om, at virksomhederne har flere penge i kassen sidst på året efter den travle sommer- og efterårsperiode, siger Bo Sandberg.

 

Kontakt
Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri, telefon 28 50 38 19
Pressechef Mogens Hjelm, Dansk Byggeri, telefon 40 29 92 32