Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

41 kommuner sender regning på 2,4 mia. kr.

Postnummeret afgør, om en virksomhed får en ekstra regning eller ej. I år opkræver 41 kommuner tilsammen 2,4 mia. kr. i dækningsafgift hos det lokale erhvervsliv, mens virksomhederne i resten af landets kommuner helt slipper for at betale afgiften. Storkøbenhavn er dyr, mens Jylland er næsten afgiftsfrit

København sender i år regninger ud på sammenlagt næsten en milliard kroner til virksomheder med adresse i kommunen. Hovedstaden er en af de 41 kommuner i landet, som opkræver dækningsafgift – en afgift på forretningsejendomme, som kommunerne selv bestemmer, om de vil opkræve eller ej.

 

En ny opgørelse fra Dansk Byggeri viser, at 41 kommuner tilsammen sender regninger ud på 2,4 milliarder kroner i dækningsafgift alene i 2016. 31 kommuner på Sjælland opkræver afgiften, mens det kun gælder tre kommuner på Fyn og syv i Jylland.

 

- Det er særligt kommunerne i Storkøbenhavn, som har en politik om, at det skal koste ekstra at drive virksomhed i deres kommuner. Virksomhederne skaber arbejdspladser og skatteindtægter, og hvis de udvider, stiger dækningsafgiften også. Det er altså en ekstra skat på succes. Vi forstår godt, at kommunerne leder efter indtægter, men dækningsafgiften handler ikke kun om lavere omkostninger, den handler også om lige vilkår, uanset hvor du placerer din virksomhed, siger erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius.

 

Afgiften falder marginalt

Middelfart Kommune har som den eneste kommune sidste år besluttet at afskaffe afgiften. Det betyder, at virksomhederne ikke længere skal betale lidt over en mio. kr., som Middelfart Kommune tidligere har opkrævet. 13 kommuner har besluttet af sænke afgiften, men kun ganske lidt. Fx sænker Brøndby og Vallensbæk dækningsafgiften med 0,1 promille.

 

- Det er så små sænkelser, at det ligner symbolpolitik, som virksomhederne reelt ikke kan mærke i hverdagen. Politikerne siger højt og flot, at de vil være erhvervsvenlige, men i praksis batter det ikke. Hvis de vil noget, skal de helt afskaffe afgiften, ligesom Middelfart har gjort. Det er politik, der er til at forstå, og som virksomhederne kan mærke, siger Torben Liborius og tilføjer:

 

- Det kan godt være, at man ikke kan fjerne afgiften på et enkelt år, men så kan man fx vedtage en plan, der udfaser den over tre eller fem år.

 

Fakta om dækningsafgift:

Kommunalbestyrelsen kan vælge at udskrive dækningsafgift på forretningsejendomme. Dækningsafgiften må højest være 10 promille af forretningsejendommens forskelsværdi med en bundgrænse på 50.000 kr. Forskelsværdien findes ved at fratrække ejendomsværdien og grundværdien.

 

Vedhæftede filer

Se hvor meget din kommune opkræver i dækningsafgift her.pdf

Læs analysen om dækningsafgiften her.pdf

 

Kontaktinformation

Erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius, telefon 23 32 34 95

Pressekonsulent i Dansk Byggeri, Anette Sørensen, 30 36 02 65