Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Banebrydende forslag om bindende EU-mål for energieffektivitet

EU-Kommissionen har i dag fremlagt en ny gigantisk energipakke med elementer om blandt andet bygninger og energi, energieffektivitet, vedvarende energi og elmarkedet. Dansk Byggeri byder lovpakken velkommen

- Der er mange gode elementer i EU's nye lovpakke om energi. Især er det er meget positivt, at EU-Kommissionen sætter "energieffektivisering først", som det vigtigste princip i den energipolitik, der skal føres, siger Camilla Damsø Pedersen, chefkonsulent i Dansk Byggeri.

 

I den nye lovpakke foreslår EU-Kommissionen et bindende mål om 30 % energieffektivitet i 2030. Der har aldrig tidligere været et bindende EU-mål for energieffektivitet, som der ellers i flere år har været for vedvarende energi og reduktionen af drivhusgasser.

 

- Hvis det endelig lykkes at få fastsat et bindende EU-mål for energieffektivitet, vil det være et kæmpe skridt fremad. Vi ved jo, at der er mange omkostningseffektive potentialer for energieffektivisering i EU - ikke mindst i vores bygninger. Et bindende mål med tilhørende virkemidler vil gøre en stor forskel i forhold til realiseringen af disse potentialer, siger Camilla Damsø Pedersen.

 

Europa-Parlamentet har længe arbejdet for et bindende mål, dog ser de gerne et mere ambitiøst mål om 40 % energieffektivitet i 2030. Dertil har Danmark også af flere omgange været med til at prøve at få ministerrådet til at bakke op om et bindende EU-mål for energieffektivitet.

 

- Det er ikke nogen hemmelighed, at Dansk Byggeri ligesom Europa-Parlamentet gerne ser et bindende mål på 40 % energieffektivitet i 2030, og ikke blot 30 % som EU-Kommissionen lægger op til. Når det er sagt, vil det stadig være en sejr at få et bindende mål for energieffektivitet, og det er vores håb, at Danmark fortsat vil arbejde proaktivt for dette, siger Camilla Damsø Pedersen.

 

I Danmark er der fastsat mål for vedvarende energi, og der er et stort fokus på fleksibilitet og smart energi. Ambitionerne for energieffektivisering er desværre ikke så lette at få øje på i den politiske dagsorden.

 

- Dansk Byggeri kan kun kraftigt opfordre de danske politikere til at sætte energieffektivisering først, på samme måde som EU-Kommissionen. Det er helt og aldeles nødvendigt, hvis vi skal nå målet om uafhængighed af fossile brændsler i 2050 omkostningseffektivt, siger Camilla Damsø Pedersen.

 

Processen fremadrettet er, at lovpakken nu skal forhandles i Europa-Parlamentet og blandt EU's medlemslande i ministerrådet, hvilket forventes at tage 1½-2 år.

 

Kontaktinformation

Chefkonsulent Camilla Damsø Pedersen, Dansk Byggeri, telefon 23 28 49 13
Pressechef Mogens Hjelm, Dansk Byggeri, telefon 40 29 92 32