Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Byggekraner vokser ikke ind i himlen

Danmarks Statistik tager hver måned temperaturen på bygge- og anlægsbranchens ordrebeholdning og fremtidsforventninger. Det kan allerede nu konkluderes, at det heller ikke blev i 2016, at byggeriet kom op i positivt territorium i den sammensatte konjunkturindikator

Danmarks Statistiks sammensatte, sæsonkorrigerede konjunkturindikator for byggeri og anlæg ligger forholdsvis stabilt på -7 i november mod -6 i oktober.

 

- Byggeriets grundform er ganske god. Men det er meget sjældent, at alle delbrancherne inden for byggeri og anlæg bevæger sig fremad samtidig. I øjeblikket trækker nybyggeriet af boliger i positiv retning, mens især vejanlægsområdet trækker i modsat retning, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

 

For byggeri og anlæg set under et, peger pilen fortsat svagt opad. Og som en uundgåelig følge af de seneste tre års beskæftigelsesfremgang på 16.000 personer, er adgang til kvalificeret arbejdskraft rykket øverst på dagsordenen.

 

- Men i november er vi ikke desto mindre - formentlig midlertidigt - tilbage i den gammelkendte situation, hvor der er virksomheder svarende til en større andel af beskæftigelsen, der angiver mangel på opgaver som en produktionsbegrænsning sammenliget med de virksomheder, som mangler arbejdskraft, konstaterer cheføkonomen.

 

Det betyder, at det stadig er sådan, at flere peger på, at mangel på opgaver er et større problem end mangel på arbejdskraft.

 

- Udfordringer med rekruttering af arbejdskraft er formentlig kommet for at blive. Men konjunkturbarometret fra Danmarks Statistik viser, at byggekranerne trods alt ikke vokser ind i himlen. Vi ser stadig et todelt marked, hvor store virksomheder i de store byer, der især er beskæftiget med nybyggeri, klarer sig godt, mens små virksomheder fx i Sydjylland samt på anlægsområdet generelt, har sværere ved at få fyldt ordrebøgerne op, siger Bo Sandberg.


Kontaktinformation
Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri, telefon 28 50 38 19
Pressechef Mogens Hjelm, Dansk Byggeri, telefon 40 29 92 32