Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Byggeriets forventninger fortsætter rolig opstigning

Bygge- og anlægsvirksomhederne har de mest positive beskæftigelsesforventninger i 10 år. Det trækker den samlede konjunkturindikator opad

Danmarks Statistiks sammensatte sæsonkorrigerede konjunkturindikator for bygge og anlæg kravlede endnu et nøk opad i februar fra -5 til -4 og nærmer sig nu det positive territorium for første gang i ni år.

- Den internationale usikkerhed, der bl.a. smitter kraftigt negativt af på industriens forventninger, er ikke tilsvarende hård ved bygge- og anlægsbranchen. Her bestemmes skæbnen i højere grad på hjemmemarkedet og nærmarkederne, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

Det er især beskæftigelsesforventningerne, der udvikler sig positivt og trækker den samlede indikator opad. Beskæftigelsen har da også overrasket positivt med i alt 11.100 nye byggejob i 2014 og 2015. Ifølge Dansk Byggeri fortsætter fremgangen, men kadencen kan gå lidt ned i 2016 og 2017.

- De sæsonkorrigerede beskæftigelsesforventninger befinder sig på højeste niveau i 10 år og er ikke set bedre siden midt i 2006. Branchen har allerede mærket en kraftig beskæftigelsesfremgang, og der er håb om, at pilen fortsat peger opad og samtidig holder virksomhederne på den eksisterende bemanding. Alt dette giver naturligt nok en positiv bundlinje i beskæftigelsesforventningerne, siger Bo Sandberg.

Der er i øjeblikket en stabil andel af virksomhederne svarende til 15 pct. af beskæftigelsen, der angiver mangel på specialiseret arbejdskraft som produktionsbegrænsning. Denne udfordring bør man ifølge arbejdsgiverorganisationen have skærpet opmærksomhed på, men ikke gå i panik over.

- På bundlinjen er det ikke arbejdskraftmanglen, som udgør den største binding på byggeriets udvikling de kommende år. Branchen har i 2014 og 2015 formået at løfte beskæftigelsen med imponerende 11.100 personer og ifølge vores dugfriske konjunkturanalyse, går jobskabelsen af efterspørgselsmæssige årsager ned i kadence, men fortegnet er stadig positivt, siger Bo Sandberg.

Dansk Byggeri venter, at der kommer ca. 2.000 flere i beskæftigelse i 2016 og yderligere ca. 3.000 i 2017.

Kontakt

Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri, telefon 28 50 38 19

Pressechef Mogens Hjelm, Dansk Byggeri, telefon 40 29 92 32