Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Datterselskaberne sætter gang i eksporten

Danske byggevirksomheders eksport vokser, men som noget nyt er det datterselskaberne i udlandet, der sørger for fremgangen, viser nye tal. Ifølge Dansk Byggeri har datterselskaberne skiftet rolle og er begyndt at specialisere sig

Både når det gælder byggevirksomhedernes omsætning og nye kontrakter i udlandet, ligger datterselskaberne i front, viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri. Hvor det tidligere altid har været moderselskaberne, der var de førende, er det nu i datterselskaberne, at pengene tjenes.

 

- Tidligere var det sådan, at danske entreprenører typisk sad hjemme, regnede et tilbud og hvis man vandt kontrakten, så tog man til udlandet og løste opgaven. Når opgaven var fuldført, vendte man hjem og regnede på nye opgaver. Vi har igennem en årrække set nogle tendenser til, at danske virksomheder primært på udvalgte markeder i Europa har etableret sig med datterselskaber. Som det fremgår ret klart af tallene, har det betydning at være tæt på kunderne. Men det er ikke den eneste årsag til etablering i udlandet, siger international chef i Dansk Byggeri, Henriette Thuen og uddyber:

 

- Vi ser at byggeriets værdikæde er under forandring. Flere af de traditionelle entreprenørydelser er blevet udvidet med egen produktion af materialer. Det vil typisk være inden for nicher, hvor virksomheden i Danmark gennem en årrække via forskning og innovation har udviklet nicheprodukter, som giver dem et ”unique selling point”. Det vil sige, at virksomheden kan qua sit produkt sælge en unik og komplet løsning.

 

Ud af en samlet eksportomsætning på næsten 4,4 mia. kr. stod datterselskaberne sidste år for 2,9 mia. kr. Det samme gør sig gældende for nye kontrakter, hvor datterselskaberne sidste år hentede opgaver i udlandet for mere end 2,7 mia. kr., mens moderselskaberne hentede opgaver hjem for knap 900 mio. kr.

 

- Der er ingen tvivl om, at EU’s indre marked har stor positiv betydning for danske virksomheders eksport. Tallene taler deres tydelige sprog her, siger Henriette Thuen.

 

Se tallene for moder- og datterselskabers eksport her

 

Kontaktinformation

International chef i Dansk Byggeri, Henriette Thuen, telefon 40 98 41 30

Pressekonsulent i Dansk Byggeri, Anette Sørensen, telefon 30 36 02 65