Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Den gennemsnitlige konkursvirksomhed: 7,6 år gammel og 1,9 fuldtidsansat

I juli var der 58 konkurser i bygge- og anlægsbranchen. Det bringer antallet af konkurser i årets første syv måneder op på 550. Det er en stigning på hele 61 procent i forhold til 2015

Ifølge Danmarks Statistik fortsatte 2016-trenden med relativt mange byggekonkurser i juli, hvor der trods ferietid på advokatkontorene blev registreret 58 konkurser i bygge- og anlægsbranchen.

 

- I årets første syv måneder har 550 byggevirksomheder drejet nøglen om. Det svarer i snit til 79 om måneden, hvilket er markant højere end i de foregående år, men et stykke fra det negative rekordår 2010, siger cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg og uddyber:

 

- Den overordnede pil for bygge- og anlægsaktiviteten peger ganske vist opad. Men mange små byggevirksomheder bl.a. på Fyn og i Sydjylland får ikke deres del af kagen af fx de store hospitalsbyggerier, som det kræver en betydelig volumen at deltage i.

 

Bo Sandberg peger dog også på en mere teknisk forklaring, nemlig at 2016 har været præget af en sagspukkel af konkursbehandlinger hos Erhvervsstyrelsen. Samtidig er SKAT langt om længe begyndt at indkræve gammel skattegæld, hvilket også giver en stigning i konkurserne.

 

- Men når alle de dagsaktuelle årsagsforklaringer er givet, må man også bare konstatere, at bygge og anlæg på godt og ondt er en branche med stor virksomhedsdynamik. Mange nye kommer til, mens andre bukker under. Det gør selvfølgelig ondt på dem, det går ud over, men set i droneperspektiv er ”kreativ destruktion” faktisk godt for erhvervslivets udvikling og for samfundsøkonomien, forklarer Bo Sandberg.

 

På baggrund af Danmarks Statistiks tal har Dansk Byggeri for hele erhvervslivets vedkommende beregnet en række nøgletal for den gennemsnitlige konkursvirksomhed anno 2016:

 

- De virksomheder, der foreløbig i 2016 er bukket under, er i snit 7,6 år gamle, har 1,9 ansatte og omsatte for 919.000 årligt, konkluderer Bo Sandberg og fortsætter:

 

- Den gennemsnitlige konkursvirksomhed er stiftet lige omkring finanskrisen i 2008, men mange er betydeligt ældre end det. ”Disruption” og nye teknologier giver mange nye spillere og ny dynamik i erhvervslivet, men i den proces er der altså også mange hæderkronede virksomheder, der ikke formår at følge med tiden og går nedenom og hjem.

 

Kontaktinformation

Cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg, bsa@danskbyggeri.dk, tlf.: 28 50 38 19
Pressekonsulent i Dansk Byggeri, Anette Sørensen, ans@danskbyggeri.dk, tlf.: 30 36 02 65