Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Flere private slår græs for kommunerne

For hvert år der går, sender kommunerne lidt flere opgaver i udbud og giver private virksomheder mulighed for at give tilbud på alt fra at slå græs til at rydde sne og lappe huller i vejene. Men hvis alle vej- og parkopgaver blev sendt i udbud, kunne kommunerne spare over en halv milliard kroner, viser ny analyse

I Holstebro er det private virksomheder, der slår græsset i både parken og rabatten langs landevejene, tømmer skraldespande og rydder sne. Hvis alle landets kommuner droppede at drive materielgård selv og i stedet lod private virksomheder løse opgaven, ville de tilsammen kunne spare knap 550 millioner kroner om året. Det viser en ny analyse fra Dansk Byggeri.

 

- Det er over en halv milliard kroner, som kommunerne pludselig ville få til at drive fx plejehjem, børnehaver eller renovere skoler for. Og der er jo ingen borgere, der kan mærke eller se forskel på, om det er medarbejdere fra kommunen eller en privat virksomhed, der slår græs eller rydder sne. Det er klart, at virksomheder der har stordriftsfordele, og som har specialiseret sig i at levere en bestemt ydelse, kan gøre arbejdet billigere, siger erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri, Morten Kamp Thomsen.

 

I 2007 udliciterede kommunerne tilsammen 34,8 procent af opgaverne. I dag ni år senere bliver 42,5 procent af opgaverne udført af en privat virksomhed.

 

- Flere kommuner har fået øjnene op for, at der er penge at spare uden at gå på kompromis med kvaliteten, og at der ikke er nogen forskel ud over prisen. Men selvom der for hvert år bliver sendt flere opgaver i udbud, går det kun langsomt fremad. I Dansk Byggeri mener vi, at regeringen burde lovgive om, at mindst 70 procent af opgaverne bør udliciteres, siger Morten Kamp Thomsen.

 

Hvidovre Rødovre, Lejre, Tårnby og Dragør udliciterer kun mellem 8 og 20 procent af deres vej- og parkopgaver, og det undrer Dansk Byggeri, at de holder fast i den kommunale materielgård.

 

- Der findes jo heller ingen kommunale bagermestre, frisører eller supermarkeder, men det er åbenbart helt i orden at drive gartnervirksomhed eller pedel- og håndværksvirksomhed for skattekroner. Og det selvom der findes private virksomheder, der kan løse opgaven billigere. Det er hverken fair konkurrence eller fornuftig brug af skatteborgernes penge, siger Morten Kamp Thomsen.

Se hvor meget din kommune kan spare ved at udlicitere her

 

 

Læs analysen om kommunernes udlicitering af vej- og parkopgaver her