Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Flere singler kræver flere mindre boliger

Dagens boligopgørelse fra Danmarks Statistik viser, at siden 2010 er antallet af husstande, der kun rummer én person, steget med 23.500. Når stadigt flere danskere vælger at bo alene, lægger det især pres på efterspørgslen efter de mindste boliger og understreger nødvendigheden af øget nybyggeri

- En stigning på 2,3 % lyder ikke af meget, men 23.500 flere husstande med kun én person skaber selvfølgelig et behov for flere mindre boliger. Flere enkeltmandshusstande underbygger den tendens, vi efterhånden har set i samfundet længe, hvor nye familiemønstre vinder frem. Flere vælger fx at være singler eller bliver couples-living-apart, COLA-par, som de populært kaldes, forklarer økonomisk konsulent i Dansk Byggeri, Maria Schougaard Berntsen og fortsætter:

 

- Der er betydelige geografiske forskelle mellem landsdelene. I hovedstaden har presset på boligmarkedet gjort, at priserne er steget, og det er svært for enlige at følge med i det høje prisniveau. Det er en af forklaringerne på, at vi i centrum af hovedstaden har set en tilbagegang i husstande med kun én person, mens vi i Østsjælland oplever den største stigning på 6,3 %.

 

Foruden flere singler er også demografisk forskydning og urbanisering vigtigt at holde øje med. Danskere er blevet mere trygge ved deres økonomiske situation, og flere end 320.000 flyttede sidste år til en ny kommune. Det er næsten 15 % flere end for bare fem år siden, og den stigende mobilitet på boligmarkedet kommer i høj grad byerne til gode.

 

- Nybyggeriet ligger desværre fortsat for lavt til at imødekomme behovet. Vi bliver flere ældre i Danmark, flere skifter boligen på landet ud med livet i de store eller mellemstore provinsbyer, og så er der nettoindvandring til Danmark. Det betyder alt sammen et øget boligbehov, forklarer Maria Schougaard Berntsen og tilføjer:

 

- Hvis vi medtager erstatningsbyggeri – altså nyt for gammelt - vurderer Dansk Byggeri, at der er behov for ca. 25.000 nye boliger om året frem mod 2020 ved nybyggeri eller ved ombygning af de eksisterende ejendomme. Og desværre ser det ud til, at der i 2016 kun vil blive påbegyndt 15.000 boliger, dvs. kun 60 % af det aktuelle behov.

 

Kontaktinformation

Økonomisk konsulent Maria Schougaard Berntsen, msb@danskbyggeri.dk,
tlf. 51 30 95 37

Pressechef Mogens Hjelm, moh@danskbyggeri.dk, tlf. 40 29 92 32