Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Fortidens synder betyder mange på offentlig forsørgelse

Antallet af personer på offentlig forsørgelse er faldet tyve kvartaler i træk. Det går altså i små nøk den rigtige vej med færre på efterløn, dagpenge og førtidspension. Dansk Byggeri glæder sig over retningen, men beklager fortidens synder, der er en stor samfundsmæssig udfordring

Danmarks Statistik har offentliggjort nye tal for antallet af offentligt forsørgede. Korrigeret for sæsonudsving var der i 4. kvartal 757.100 offentligt forsørgede. Der er sket et fald på ca. 6.000 offentligt forsørgede fra 3. til 4. kvartal.

 

- 757.100 fuldtidspersoner svarer til ca. 21 pct. af de 16-64 årige. Til sammenligning er de tilsvarende tal i Sverige ca. 15 pct. og i Tyskland ca. 16 pct. af de 16-64-årige. Så i den statistik slås vi virkelig med fortidens synder, fordi vi i de gode tider i 00´erne forsømte strukturreformer, siger Bo Sandberg og uddyber:

 

- Tilbagetrækningsreformerne er begyndt at virke. Antallet af offentligt forsørgede har nu i 20 kvartaler i træk bevæget sig med små skridt i positiv retning. I de seneste to år har denne statistik også fået en håndsrækning fra de økonomiske konjunkturer. Dansk økonomi er ude af krisen, men endnu ikke i et decideret opsving. Vi er rykket frem til start og nærmer os niveauet fra 2008, da finanskrisen satte ind, og hvor der var 752.000 offentligt forsørgede, siger Bo Sandberg.

 

Dansk Byggeri forventer, at det gradvise fald i antallet af offentligt forsørgede vil fortsætte i de kommende år. I løbet af en kort årrække vil der dog næppe være meget mere at hente fra konjunkturerne, hvilket gør det så meget desto vigtigere at fortsætte de senere års strukturelle reformspor.

 

- Vi bør sætte os en konkret målsætning om at nå ned på ca. 600.000 offentligt forsørgede i 2020. Det kræver, at man løfter ca. 30.000 ud af offentlig forsørgelse årligt i perioden 2016-2020. Det er et ambitiøst sigtepunkt, fastslår cheføkonom Bo Sandberg og fortsætter:

 

- Efterårets dagpengereform skabte ganske vist ro om et betændt område, men bidrog ikke signifikant til arbejdsudbuddet. Det øger behovet for at få en ambitiøs skattereform til efteråret.

 

Det samlede fald i antal offentligt forsørgede på ca. 14.000 fuldtidspersoner det seneste år skyldes iflg. Danmarks Statistik især, at der er blevet 9.600 færre på efterløn, 7.900 færre nettoledige og 7.200 færre på førtidspension. I modsat retning trækker ca. 13.000 på de nye ressource- og jobafklaringsforløb.

 

Kontakt

Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri, telefon 28 50 38 19

Pressechef Mogens Hjelm, Dansk Byggeri, telefon 40 29 92 32