Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Hvem skal slå græsset?

Kommunerne bruger i højere grad private virksomheder til at slå græsset eller rydde sne. Det er primært kommuner uden for Storkøbenhavn, som udliciterer mest og står for fremdriften, mens kommunerne i hovedstadsområdet er mere fodslæbende, viser en ny analyse

I København og omegn er det typisk kommunernes egne ansatte i materielgården, der rykker ud og tømmer skraldespande i gågaden eller rydder sne på veje og fortove. I resten af landet er det derimod ofte en privat virksomhed, som løser opgaven for kommunerne.

En ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at fra 2007 til 2014 er andelen af typiske vej- og parkopgaver, som bliver udført af private virksomheder, vokset fra 35 til 40 procent. Men det er de samme 39 kommuner primært uden for hovedstadsområdet, som sender flere og flere opgaver i udbud, mens 36 kommuner beliggende primært i Storkøbenhavn i langt højere grad holder fast i den kommunale materielgård.

- For borgerne er det jo ligegyldigt, hvem der rydder sne, bare der bliver ryddet, og at kommunen sikrer, at det bliver gjort til en pris, hvor borgerne og kommunen får mest for skattekronerne. Og i forhold til det med skattekronerne, har kommunerne i Storkøbenhavn et forklaringsproblem, siger erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri, Morten Kamp Thomsen.

Ifølge Dansk Byggeris beregninger, så kan landets 98 kommuner til sammen spare yderligere 550 millioner kroner, hvis de i gennemsnit udliciterede 87 procent af deres vej- og parkopgaver.

- Det er trods alt også en god slat penge til kommunekasserne, som tørster efter penge til velfærd. Derfor undrer det mig, at kommunerne i hovedstadsområdet ikke ønsker at lære af de gode erfaringer, som andre har fået, siger Morten Kamp Thomsen.

Solrød, Frederikssund, Gribskov, Ballerup og Samsø har gjort gode erfaringer med at udlicitere de tekniske områder og sidenhen valgt at øge udliciteringen med mellem 35 og 65 procent. Til gengæld er Frederikshavn, Rebild, Fredensborg, Viborg og Lejre gået den modsatte vej og har trukket opgaver hjem til den kommunale materielgård.

- Gode erfaringer med at udlicitere, driver dem til at gøre mere af det samme. Modsat de kommuner, som ikke har ret mange erfaringer med at udlicitere, bliver ved med at være tilbageholdende. Det stiger ikke af sig selv. Stod det til Dansk Byggeri, blev der vedtaget et mål om, at 70 procent af alle opgaver indenfor det tekniske område sendes i udbud inden 1. januar 2018, siger Morten Kamp Thomsen.

 

Læs analysen om udlicitering her

 

Kontaktinformation

Erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri, Morten Kamp Thomsen, telefon 26 79 71 34

Pressekonsulent i Dansk Byggeri, Anette Sørensen, telefon 30 36 02 65