Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Med frosten kommer rotterne

Det er ikke kun mennesker, der helst vil være inden døre, når temperaturen falder udenfor. Når kulden kommer, så rykker rotterne også ind på lofter eller i kældre

Når termometeret viser minusgrader, så undersøger de nysgerrige og sultne rotter muligheden for at komme ind i varmen, og landets rottebekæmpere og skadedyrscentraler får ekstra travlt.

 

- De kan gnave sig igennem kloakrørene, især hvis de er gamle eller revnede. De bygger reder i hullede kloakrør under vores huse eller oppe på lofterne. De gnaver i hvad som helst, også elektriske ledninger, som kan tage skade. Vi ser også eksempler på rotter, der har ødelagt hele gulvkonstruktionen under et parcelhus, forklarer chefkonsulent for kloaksektionen i Dansk Byggeri, Mikael Mortensen.

 

Derfor er det vigtigt, at husejere sørger for at vedligeholde kloakkerne.

 

- Som et led i klimatilpasningsplanerne laver kommunerne kloakseparation, hvor spildevand og regnvand efterfølgende løber ud i hver deres rør, fornyr de kloakledningerne i det offentlige system. Det får rotterne til at søge op i de dårligt vedligeholdte private stikledninger. Dem er der 57.000 km af i landet, så de firbenede skadedyr har desværre stadig masser af plads at boltre sig på, siger Mikael Mortensen.

 

I dag kan vi med tv-inspektion nemt få et overblik over kloakrørenes tilstand.

 

- Det er en simpel måde at sikre, at kloakrørene ikke inviterer ubudne gæster ind. Og det er jo ikke kun materiel skade og risiko for nedsivning af spildevand i grundvandet, som rotterne er årsag til. De er også smittebærere af fx salmonella og Weils sygdom, som kan være livstruende, siger Mikael Mortensen og tilføjer:

 

- Derfor vil det også være en god ide, hvis der fra politisk side blev lovgivet om, at der skal foretages tv-inspektion af kloakrørene, når der alligevel laves en tilstandsrapport i forbindelse med et hussalg.

 

 

Kontaktinformation

Chefkonsulent for kloaksektionen i Dansk Byggeri, Mikael Mortensen, telefon 30 16 37 99

Pressekonsulent i Dansk Byggeri, Anette Sørensen, telefon 30 36 02 65