Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Rotter drukner i fyldte kloakker, men…

Mange rotter drukner, når store regnskyl fylder kloakkerne op. Men da kloakkerne er slidt flere steder, er de rotter, der overlever, ofte bedre stillet end før

 

Det siges, at man kan ligne en druknet rotte, når man kommer ind efter at være blevet ramt af et stort regnskyl. Og det er der faktisk noget om. For når det regner så meget, at kloakken fyldes helt op, så drukner rigtig mange af de rotter, der render rundt i spildevandet.

 

Men regnen kan på sigt blive en fordel for rotterne. Undersøgelser viser, at 2/3 af det offentlige kloaknet er så beskadiget, at det bør renoveres indenfor et par år.

 

Lignende problemer ses i flere dele af det private kloaknet. Særligt i huse der er bygget før starten af 1970’erne, hvor pvc-rør erstattede betonrør. Betonrørene er nemlig nogle steder så nedslidte, at rotterne kan udnytte det til bedre levevilkår. Det vurderer Mikael Mortensen, der er chefkonsulent i Dansk Byggeri.

 

- Den store mængde vand fører til, at de skader, der er i kloaknettet, kan forværres. Det er typisk revner og huller, som rotterne i forvejen har bygget reder i, der udvides, og da rotter er utroligt nysgerrige, så finder de hurtigt ud af, hvor der er sket skader, de kan drage fordel af. Og jo mindre tid rotterne skal bruge på at lede efter et sted, hvor de kan være, jo mere tid har de til at yngle, siger han.

 

Da det er op til husejerne selv at vedligeholde den del af kloakken, der går fra huset og ud til skelbrønden, som er overgangen fra privat til offentlig kloakledning, er det en god idé at sørge for, at kloakken jævnligt bliver set efter af en kloakmester.

 

- Men vi ved af erfaring, at mange først kigger rørene efter, når der opstår problemer. Det betyder, at der nok er mange steder, hvor kloakken er mere slidt, end folk går og tror. Derfor vil det også være en god ide, hvis politikerne besluttede, at der skal foretages tv-inspektion af kloakrørene, når der alligevel laves en tilstandsrapport i forbindelse med et hussalg, siger Mikael Mortensen og uddyber:

 

- For en ting er, at utætheder i kloakken betyder, at spildevandet siver ned i grundvandet, og at de færreste næppe ønsker at have rotter rendende, der i værste fald kan smitte med livstruende sygdomme som salmonella og Weils sygdom, men noget andet er, at det kan være ret dyrt at få lavet kloakken, når skaden først er sket.

 

 

Kontaktinformation

Mikael Mortensen, chefkonsulent i Dansk Byggeri, telefon 30163799

Nikolaj Bech Petersen, journalist i Dansk Byggeri, telefon 40 12 98 75