Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Rutinerne ruster i ferien

Når ferien slutter og arbejdet kalder, er rutinerne ikke altid på plads. Derfor opfordrer Dansk Byggeri til, at arbejdsgivere og medarbejdere får talt om sikkerheden efter ferien

Når man tager på ferie, står hverdagen på afslapning og familietid. Det betyder for manges vedkommende, at tankerne er et helt andet sted end på arbejdspladsen. Men det kan være farligt, når man vender tilbage på arbejde, fordi man glemmer rutinerne, som er en stor del af sikkerheden på fx stilladset eller byggepladsen.

 

- Når sikkerhedshjelmen og den orange vest har været ude af syne længe, kan man hurtigt glemme at få den på, når arbejdet begynder igen efter ferien. Det sker også for mig, når jeg skal tænke en ekstra gang over mit password til computeren, det er dog bare ikke lige så farligt som sikkerhedsrutinerne på fx en byggeplads, siger arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri, Mette Møller Nielsen.

 

En optælling fra 2014 lavet af Fælles Akutmodtagelse på Odense Universitetshospital viste desuden, at mandag var den dag, hvor flest indberettede en skade. Selvom ulykkerne i undersøgelsen ikke kun var arbejdsrelaterede, mener Mette Møller Nielsen, at det kan være en ekstra grund til at være påpasselig efter ferien.

 

- Der er god grund til at starte op efter ferien med at genopfriske sikkerhedsrutinerne, og det gælder jo ikke kun på byggepladsen. Andre brancher har samme udfordring, når første arbejdsdag efter ferien melder sig. Når det oven i købet ser ud som om, at mandag er den dag, hvor flest indberetter skader, er der måske en ekstra grund til at være forsigtig lige netop der, siger Mette Møller Nielsen.

 

Udover at medarbejderne skal sørge for at finde tilbage til rutinerne, så er det en god ide, hvis arbejdsgiveren kalder medarbejderne sammen efter ferien og gennemgår sikkerhedsreglerne, så opmærksomheden kommer væk fra stranden og tilbage på arbejdspladsen.

 

- For både medarbejdere og arbejdsgivere er det vigtigste at komme sikkert tilbage på arbejdspladsen, og derfor er det en god investering at gennemgå de gængse rutiner, så de er friske i erindringen. Også selvom medarbejderne er rutinerede, siger Mette Møller Nielsen.

 

Kontakt:
Arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri Mette Møller Nielsen, telefon 22 45 47 72
Journalist i Dansk Byggeri Sofie Borgaard Mathson, telefon 29 74 94 44