Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Samarbejde og kommunikation giver øget produktivitet

Behovet for øget produktivitet i bygningsrenovering er højaktuelt. Ny analyse peger på, at det ikke er tekniske eller faglige løsninger, som primært driver produktiviteten. Det gør derimod samarbejde og kommunikation

Der er god grund til at beskrive best practice for øget produktivitet i renovering af bygninger. Gennem flere år har renovering fyldt mere i byggeriets aktivitet end nybyggeri. Der bruges mere end 100 mia. kr. årligt på renovering, og mere end 100.000 personer er beskæftiget inden for området. Sådan vil det sandsynligvis blive ved med at være fremadrettet, da store dele af de ældre bygninger skal renoveres i de kommende år.

 

En ny analyse lavet i regi af branchesamarbejdet Renovering på dagsordenen peger på fem primære drivere for øget produktivitet: Samarbejde, forarbejde, inddragelse af brugere, realistisk budget og tidsplan samt udbudsform.

 

- Analysen viser, at det ikke er byggefaglige eller tekniske løsninger, som primært giver øget produktivitet i renovering, men derimod mere ’bløde’ parametre. Det bør branchen skrive sig bag øret, så der kommer mere fokus på samarbejde, kommunikation og inddragelse. Potentialet for mere produktivitet i renovering er stort, så lad os komme i gang med at indfri det, siger Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen.

 

Renovering er på mange måder en svær disciplin, fordi der er en stor grad af uforudsigelighed, lav gentagelseseffekt, og der skal tages hensyn til de beboere eller brugere, som anvender bygningerne. Derfor kan man ikke automatisk overføre erfaringerne fra produktivt nybyggeri til renovering. Men selvom renoveringsprojekter er forskellige, og det kan være svært at standardisere og gentage arbejdsgange og metoder, er der alligevel en række muligheder for at gøre det mere effektivt og forbedre produktiviteten.

 

- Den gode nyhed er, at det er muligt at styrke produktiviteten i renovering. Nu har vi indsigt i, hvad der skal til, og den viden skal ud at arbejde. Det gælder både på uddannelserne, i planlægningen af byggeriet og på byggepladserne. Vi skal være mere ambitiøse i byggebranchen, så produktiviteten i bygningsrenovering forbedres, siger Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri.

 

Om analysen

Byggeriets Evaluerings Center har udvalgt seks repræsentative renoveringsprojekter, som udmærker sig ved bl.a. overholdelse af tidsplan og budget, få eller ingen fejl og mangler, ingen arbejdsulykker og høj kundetilfredshed. For hvert projekt er bygherre, rådgiver og udførende blevet interviewet om, hvad der gjorde dette projekt produktivt.

 

Om Renovering på dagsordenen

Renovering på dagsordenen er et branchepartnerskab, hvor følgende partnere siden 2011 har samarbejdet om at fremme bedre renovering: GI, Bygherreforeningen, Ingeniørforeningen IDA, Arkitektforeningen, COWI, Konstruktørforeningen, Danske Ark, MT Højgaard, NCC, Foreningen af rådgivende ingeniører FRI, Dansk Byggeri og Realdania.

 

Se analysen her.

 

Kontaktinformation

Henrik Lindved Bang, direktør i Bygherreforeningen, 40425575, hlb@bygherreforeningen.dk

Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri, 20285264, mhn@danskbyggeri.dk