Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Service, it og turisme er krisens vindere

Der er sket et opbrud, hvor gamle traditionelle brancher som industri, landbrug og byggeri taber til nye brancher som it, service og turisme. Finanskrisen har været med til at understrege, hvem der er fremtidens vindere og tabere, viser en ny analyse

Mens Netflix, privatovernatning med Airbnb og apps som Endomondo og Vivino har vokset sig store og stærke, så har mange landbrugs, industri-, transport- og byggevirksomheder haft røde tal på bundlinjen og sendt folk hjem med en fyreseddel. Det viser en ny analyse fra Dansk Byggeri, der har set på de enkelte branchers nøgletal inden for beskæftigelse og bruttoværditilvækst i perioden 2005 til 2015.

 

Virksomhederne inden for vidensservice, hotel, restaurant, rejsebureauer og rengøring mv. har op til 23 procent flere ansatte end i 2005. Industrien derimod har mistet 72.000 arbejdspladser. Det betyder, at der i forhold til i 2005 i dag er 20 procent færre arbejdspladser hos landets industrivirksomheder. I byggeriet er der en tilbagegang på 12 procent, svarende til næsten 21.000 arbejdspladser, og i landbruget er der en tilbagegang på 11 procent, svarende til ca. 9.000 arbejdspladser.

 

- Når beskæftigelsen i de gamle brancher svinder ind, er det en ubarmhjertig konsekvens af samfundsudviklingen, og finanskrisen har været med til at trække linjerne op. Bare det, at alt foregår elektronisk i dag gør, at it og service meget indlysende skaber en større del af Danmarks BNP. Det er en naturlig udvikling, at de gamle brancher fylder mindre på det danske arbejdsmarked, end tidligere, siger cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg.

 

Det hører det med til billedet, at det ikke ser ligeså sort ud for de ”gamle” brancher, når fokus er på bruttoværditilvæksten, dvs. branchernes bidrag til BNP.

 

- Fx producerede industrien via ny teknologi, produktivitetsforbedringer og outsourcing mere i 2015 end i 2005. Og faktisk kom også byggeriets bruttoværditilvækst i 2015 præcis op på samme niveau som i 2005, men med næsten 21.000 færre beskæftigede. Det indikerer, at det nok ikke står så slemt til med byggeriets produktivitet, som vi ofte får skudt i skoene, siger Bo Sandberg.

 

Læs analysen ”Krisens vindere og tabere” her

 

Kontaktinformation

Cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg, telefon 28 50 38 19

Pressekonsulent i Dansk Byggeri, Anette Sørensen, telefon 30 36 02 65