Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Solceller rammes af usikre vilkår

Dansk Byggeri fremhæver de ekstremt usikre rammevilkår på hele energiområdet, som en besværlig modstander i energipolitikken. Også solceller har behov for langsigtede visioner, der kan sikre udvikling og økonomi i branchen

Energiministeren har med et hasteindgreb stoppet for en gammel solcellestøtteordning på grund af ansøgninger for ca. 4.500 MW.

 

- Der er ingen tvivl om, at der skal justeres i støtten til vedvarende energiteknologier i takt med, at de bliver i stand til at konkurrere på markedsvilkår. Dette kan meget vel være tilfældet for de store barmarks-solcelleanlæg, men med indgrebet er alle anlæg skåret over en kam, hvilket er dybt beklagelig, siger Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri.

 

Støtteordningen for solceller - populært kaldet 60/40-ordningen - blev hastebehandlet i Folketinget på blot én dag uden mulighed for input fra borgere eller interessenter på området. Ordningen har eksisteret siden 1999.

 

- Det er helt afgørende for investorerne i vedvarende energi, at der er langsigtede stabile rammevilkår. Det er ikke det, vi ser med den stop & go-politik, der føres på området, siger Michael H. Nielsen og efterlyser en klar model for justering af støtteordninger.

 

- Støtteordninger skal ikke ændres i ly af mørket, men ud fra nogle fastsatte kriterier for vurdering af teknologiernes konkurrencedygtighed på marked.

 

Forventningerne til udbredelsen af solceller har været begrænset, og der var en forventning om, at udbygningen med 60/40 ordningen kun ville være på 60 MW frem mod 2020. Derfor har der været et klart behov for at se ordningen efter i sømmene, og om der var behov for fx at sætte et loft for størrelsen af anlæg, der kan få støtte.

 

- Det er logisk, at støtteordningen for solceller skulle justeres, men at lukke ordningen over night er ikke den rigtige vej at gå. Dansk Byggeri savner, at solceller klart tænkes ind i den langsigtede energiplanlægning. Som Energinet.dk også konstaterer ”Sol er kommet for at blive – og der er mere på vej”, slutter Michael H. Nielsen.

 

Se mere om Energinet.dk’s analyse af solceller i Smart Energi-magasinet:  https://www.energinet.dk/Analyse-og-Forskning/ForskEL-og-ForskVE/ForskEL-og-ForskVE-doks/Smart-Energi-nr-1

 

Kontakt
Direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri, telefon 20 28 52 64
Pressechef Mogens hjelm, Dansk Byggeri, telefon 40 29 92 32