Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Solen belaster ikke nettet

Energinet.dk ønsker at opkræve penge fra solcelleejere for brug af transmissionsnettet. Men Dansk Byggeri mener ikke, at det overhovedet er relevant. Solcelleejere benytter stort set kun distributionsnettet, siger branchechef i Erhvervs- og brancheservice hos Dansk Byggeri, Torben Kaas.

Forestil dig, at du bor i en lille landsby tæt på en stor hovedvej. Hver dag kører du ad de små landeveje, som fører op til hovedvejen, men du kører aldrig ud på selve vejen. Hvorfor skulle du så betale den skat, der opkræves for at køre på hovedvejen?

- Nogenlunde sådan fungerer det også med el-nettet. Energinet.dk står for transmissionsnettet, som svarer til hovedvejen. Elforsyningsselskaberne står for distributionsnettet. Som solcelleejer benytter man stort set kun distributionsnettet, som man allerede betaler en afgift for vedligehold og forbrug af, men transmissionsnettet berører man i realiteten ikke, siger branchechef i Erhvervs- og brancheservice hos Dansk Byggeri, Torben Kaas.

I forbindelse med en høring om, hvorvidt solcelleejere også skal betale afgift for brug af transmissionsnettet, har Dansk Byggeri og VE-Byg svaret, at man, på grund af ovenstående, ikke mener, at der er grundlag for at pålægge solcelleejere endnu en betaling. Man mener ikke, at solcelleejere så at sige skal betale dobbelt, når de faktisk kun gør brug af det ene net, som de allerede betaler for.

Udover spørgsmålet om, hvorvidt solcelleejere skal betale en afgift for brug af transmissionsnettet eller ej, ønsker Energinet.dk også at ændre rammebetingelserne for eksisterende solcelleanlæg.

- For de solcelleejere, der var tidligt ude, kan ændringen i rammebetingelserne ende med at betyde, at de ikke kan tjene det, de oprindeligt blev stillet i udsigt. Derfor risikerer deres store, privatøkonomiske investeringer at blive urentable. Så Dansk Byggeri mener ikke, at man skal ændre betingelserne med tilbagevirkende kraft, siger Torben Kaas.

 

Kontaktinformation:

Branchechef i Erhvervs- og brancheservice hos Dansk Byggeri, Torben Kaas, telefon 22 48 56 46

Journalist i Dansk Byggeri Sofie Mathson, telefon 29 74 94 44