Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Væk med smartphoneskatten

Da den forhadte multimedieskat blev afskaffet i 2012, blev det præsenteret som en skattelettelse for lønmodtagere og selvstændige. Nu viser det sig, at afløseren, "smartphoneskatten", giver lige så mange penge i statskassen. Dansk Byggeri foreslår at sløjfe denne skat på arbejdsredskaber

På baggrund af nye tal fra SKAT har Dansk Byggeri regnet på provenuet fra skat på fri, arbejdsgiverbetalt telefon - populært kaldet "smartphoneskatten".

 

- Skat på fri telefon har nu stabiliseret sig på et højt niveau med ca. ½ million årlige betalere og ca. ½ mia. kr. i årligt provenu. Det vil sige, at vi, der betaler skat af fri telefon, i runde tal hver især i snit betaler 1.000 kr. om året, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

 

I 2015 var der ifølge oplysninger fra SKAT 500.684 personer, der betalte skat af fri telefon. Det indebar en forhøjelse af befolkningens samlede A-indkomst med 1,139 mia. kr., hvilket ifølge Dansk Byggeris beregninger gav 502,4 mio. kr. i skattebetaling til statskassen i 2015.

 

- Provenuet på godt 500 mio. kr. er et noget andet tal end det, der optrådte i den oprindelige finanslovsaftale for 2012 fra november 2011 mellem den nytiltrådte S-R-SF-regering og Enhedslisten. Heraf fremgik det, at afskaffelse af multimedieskatten ville sænke skatteindtægterne med ca. 510 mio. kr. årligt fra og med 2012, mens afløseren, beskatning af fri telefon, skulle give et provenu på ca. 50 mio. kr. årligt, forklarer Bo Sandberg.

 

- Smartphoneskatten har ganske vist ikke ligeså negative adfærdseffekter, som multimedieskatten havde. Men ikke desto mindre er det opsigtsvækkende, at den giver ti gange så meget i kassen, som det ellers fremgik af den politiske aftale herom, siger Bo Sandberg.

 

Dansk Byggeri foreslår helt at fjerne skat på fri telefon, som også i bygge- og anlægsbranchen hæmmer den daglige udførelse af opgaver samt bremser digitaliseringen.

 

- Uanset at man også kan bruge sin arbejdstelefon privat, så er og bliver smartphoneskatten en skat på et arbejdsredskab og på den digitalisering af samfundet, som ellers tilstræbes andre steder i den politiske verden. Normalt lægger man skat på de ting, man vil have mindre af, fx forurening, og lemper skatten på det, man gerne vil have mere af, fx arbejde, forklarer cheføkonom Bo Sandberg og tilføjer:

 

- Afskaffelse af smartphoneskatten kan måske ligefrem bidrage til at løsne lidt op for de fastlåste positioner omkring personskattelettelserne i 2025-forhandlingerne. For det er sådan, at topskatteyderne betaler væsentligt mere i skat på fri telefon end ikke-topskattebetalere gør. Så hvis denne skat afskaffes, gavner det i kroner og øre naturligvis omvendt topskattebetalerne mest, siger cheføkonomen.

 

Kontaktinformation
Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri, telefon 28 50 38 19
Pressechef Mogens Hjelm, Dansk Byggeri, telefon 40 29 92 32