Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Vi vil mere med Danmark

En god, balanceret plan skal gennemføres og gerne hurtigt. Så der skal ikke herske tvivl om, at erhvervslivet meget gerne ser planen vedtaget, og få Danmark på vækstsporet

Af adm. direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri

Væksten har været en alt for sjælden gæst i Danmark i de seneste ti år. Det betyder, at vi har færre ressourcer at putte i vores folkeskole, sundhedsvæsen, uddannelsessektor og ældrepleje. Er det et problem? Lytter man til debatten kan man blive i tvivl.

 

Regeringen har nu lanceret sin helhedsplan, der skal bringe væksten tilbage til Danmark. En rimelig ambitiøs plan der vil øge værdien af det, vi skaber i Danmark med 20 mia. kr. Hvordan er den blevet modtaget?

 

Medierne synes at interessere sig mest for, om de kan finde enkelte personer, som får begrænset en velerhvervet rettidighed. Eller om uligheden i det danske samfund skulle blive en promille større, så Danmark måske vil gå fra at være verdens mest lige samfund til at være verdens næstmest lige samfund. Få stiller spørgsmålet om, hvad resten af Folketinget har af visioner på området. Den offentlige debat koncentrerer sig om, hvad oppositionen ikke kan lide men ikke, hvad man så vil sætte i stedet for at opnå samme vækst, som fx regeringen har som mål. Det er vel heller ikke for meget at forvente interesse for, hvad der sker i samfundet, hvis væksten ikke kommer tilbage. Eller stille sig det yderste relevante spørgsmål, hvordan vi kunne have udviklet Danmark, hvis vi havde haft samme vækst som Sverige i de sidste ti år, og vi dermed havde haft over 200 mia. kr. mere at kunne råde over i økonomien? Ingen er mig bekendt gået ind i en reel analyse af, hvad en høj topskat, der sætter ind alt for tidligt, reelt gør ved dansk økonomi. Derimod bruger man gerne tid på små uvæsentlige regnefejl i familietypeberegningerne. Det er et problem, for det forfladiger debatten og tillader de lette logikker, hvor man ikke behøver at anstrenge intellektet for meget, og hvor konklusionerne også bliver derefter.

 

Men disse spørgsmål bør imidlertid stilles, og i svarene ville man også finde svarene på, hvorfor erhvervslivet er så interesseret i, at Helhedsplanen gennemføres. For vi vil noget mere med Danmark. Vi tror på, at vi fortsat kan udvikle virksomhederne, institutionerne og Danmark, hvis vi får lov. Vi ønsker at fokusere på, hvad der åbenlyst er et problem i dansk økonomi – og så løse det. Det er det, vi er her for, og det er det, politikerne er her for. Så det er bare om at komme i gang.

 

Det er rigtigt at fokusere på, hvordan vi får genoplivet investeringerne i Danmark. For det er det helt store problem i dansk økonomi. Det er for svært for mange af vores små og mellemstore virksomheder at få kapital – og de udgør immervæk 9 ud af 10 virksomheder i Danmark. Aktiekulturen er for svag pga. uhensigtsmæssige skatteregler. Indkomstskatten er for høj både i bunden og i toppen. Og det nærmer sig Trump-argumentation, når nogen påstår, at topskatten ikke hæmmer den økonomiske vækst.

 

Det værste er imidlertid at stå i stampe og ikke komme nogen vegne. En god, balanceret plan skal gennemføres og gerne hurtigt. Så der skal ikke herske tvivl om, at erhvervslivet meget gerne ser planen vedtaget, selv om vi naturligvis også kan finde ting, som vi gerne ville have haft mere af, eller som er fraværende som fx bindende mål for konkurrenceudsættelsen i den offentlige sektor, hvor der er nogle meget lavt hængende frugter at høste. Og der er ingen tvivl om, at ud fra en rent økonomisk vinkel, så bruges der for mange penge på offentlig udgiftsvækst og for lidt på effektive skattelettelser.

 

Man må formode, at ræsonnementet er en vurdering af, hvad man mener, at man er i stand til at forklare befolkningen. Men måske tager vi fejl af folkestemningen, måske er ”folket” tilbøjelige til at belønne politikere, der handler. Måske tager cocktail’en af politikere, rådgivere og mediefolk fejl ved at være alt for optaget af konsekvenserne af det nødvendige fremfor gevinsten.

 

Nu har vi altså en ansvarlig regering, der har valgt at tage tyren ved hornene og fremlagt en plan for, at Danmark kan blive et rigere land. Et land hvor vi ikke skal opleve at næste generation bliver dårligere stillet end vores.

 

Derfor håber jeg ikke, at det bedste bliver det godes værste fjende. Hverken ved at medier og andre konstant vælger at fokusere på, det de finder negativt, men i stedet fokuserer på de positive og væsentlige elementer. Og ej heller at enkelte partier blokerer for en aftale ved at stirre sig blindt på et enkelt element i aftalen, ligegyldigt om det er krav om vækst i den offentlige sektor eller, hvor meget topskatten skal lettes med. Det ville være en stor fejltagelse.

 

Der findes et borgerligt flertal i Folketinget i dag, og det skal bruges til at skabe grundlaget for at den økonomiske vækst kommer tilbage. Det skylder alle ansvarlige partier deres vælgere, men I skylder det ikke mindst af hensyn til de kommende generationer. Det er derfor, I er her.