Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Byggeriet trækker omsætningsstatistik i positiv retning

Den indenlandske omsætning har fremgang indenfor finanssektoren, landbruget samt byggeri og anlæg. Udviklingen understreger ifølge Dansk Byggeri, at rekruttering af arbejdskraft har sat sig fast som den vigtigste udfordring

De seneste par år er det især privatforbruget og hjemmemarkedet, der har trukket væksten i dansk økonomi. Den tendens ser ud til at fortsætte i 2017, hvor det samlede erhvervsliv i årets første tre kvartaler omsatte for 88,8 milliarder kroner mere på hjemmemarkedet end i den tilsvarende periode i 2016. Procentvis er der tale om en pæn omsætningsvækst på 4,8 procent.

 

Dansk Byggeri har regnet på Danmarks Statistiks tal. Det er således især finanssektoren (+9,8%), landbruget (+8,8%) samt bygge og anlæg (+7,4%), der har oplevet fremgang i den indenlandske omsætning i perioden januar-september sammenlignet med sidste år.

 

- For byggeriets vedkommende ligger omsætningen lige nu 12,5 milliarder kroner højere end sidste år, og det er især nybyggeri af boliger, der er vækstdriver, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.

 

Også byggebeskæftigelsen er stigende. Den voksede med fire procent i 2016, og Dansk Byggeri forventer, at den vil stige med tre procent i år og igen næste år.

 

- Byggeomsætningen vokser typisk mere end beskæftigelsen, fordi en del byggevirksomheder fortsat kan skrue op for aktiviteten med den eksisterende bemanding. Men det kan ikke blive ved at gå til evig tid, og derfor er rekruttering af arbejdskraft rykket op som vigtigste udfordring, forklarer Bo Sandberg og fortsætter:

 

- I øjeblikket håndteres rekrutteringsudfordringen med en kombination af flere praktikpladser, mere udenlandsk arbejdskraft, seniorer, der bliver i længere tid på arbejdsmarkedet samt øget digitalisering. Det er især glædeligt, at der foreløbigt i år er er kommet cirka 10 procent flere praktikpladser i byggeriet. Men det er også vigtigt at fastholde næsen i det politiske reformspor, for det er lettere at reformere i solskinsvejr, hvor der er job at få, end i regnvejr.

 

Kontakt

Cheføkonom, Bo Sandberg, Dansk Byggeri, telefon 28 50 38 19

Pressechef Mogens Hjelm, Dansk Byggeri, telefon 40 29 92 32