Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Byggevirksomheder overraskende positive om fremtidig indtjening

Aktiviteten i byggebranchen er den højeste i 10 år, og for første gang siden boomet i forrige årti venter over halvdelen af byggevirksomhederne øget indtjening. Det viser en Regnskabsanalyse fra Deloitte og Dansk Byggeri

Ifølge en ny analyse fra Deloitte og Dansk Byggeri ser hver fjerde byggevirksomhed positivt på fremtiden og forventer en stigning i aktiviteten på mere end 10 procent. Kun hver ottende virksomhed forventer nedgang.

 

- Det overrasker, at så mange byggevirksomheder ser så positivt på fremtiden i forhold til udviklingen i aktiviteten, og ligeledes forventer at tjene flere penge. Dermed adskiller det nuværende marked sig fra tidligere, hvor byggevirksomhederne ikke var så gode til at øge indtjeningen – selv i opgangstider, siger partner i Deloitte Thomas Frommelt.

 

Det er primært nybyggeriet af erhvervsejendomme og boliger, der er i fremgang, hvorimod anlæg er gået tilbage i forhold til 2016. I 2018 forventes der at blive påbegyndt opførelsen af 24.000 boliger, hvilket er det højeste antal i mange år.

 

Udfordringer for branchen

De positive forventninger til fremtiden sætter sig også spor i beskæftigelsen. Dansk Byggeri forventer, at beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen stiger med ca. 4.300 ansatte i 2017 og med yderligere ca. 5.000 ansatte i 2018.

 

- Byggebranchens største udfordringer i det kommende år bliver at skaffe kvalificeret arbejdskraft og modgå omkostningspres. Det stiller krav om en fortsat udvikling af branchen, hvor vi både skal forbedre rammevilkårene, styrke samarbejdet i branchen og udvikle virksomhedernes kompetencer indenfor strategi, risikostyring og økonomistyring, siger adm. direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri.

 

Lavere overskudsgrad
Analysen viser, at flere virksomheder har overskud, og at antallet af konkurser er faldende. Det primære resultat pr. ansat udgjorde i 2016 i gennemsnit 84.000 kr. mod 79.000 kr. i 2015.

 

Betonvirksomheder og byggeentreprenører har den højeste indtjening, mens malere og murere ligger i bunden. Virksomhederne i Midtjylland og Hovedstaden har fortsat den højeste indtjening, og virksomhederne i Nordjylland halter stadig efter.

 

Analysen viser imidlertid også, at overskudsgraden faldt en smule fra 4,5 procent i 2015 til 4,2 procent i 2016.

 

Prispres og mangel på medarbejdere
- At overskudsgraden er gået en lille smule tilbage for nogle af virksomhederne, ser vi ikke som bekymrende. Det skyldes ofte stigende brug af underleverandører for at færdiggøre projekterne, og det påvirker indtjeningen negativt. Der er heldigvis stadig kapacitet i markedet, men det er også klart, at det kan være svært at rekruttere mandskab fra øverste hylde midt i et opsving, siger Lars Storr-Hansen.

 

Se analyse her.

 

Kontakt
Thomas Frommelt, partner i Deloitte: telefon 24 23 83 04

Adm. direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri, telefon 41 19 33 04

Pressechef Mogens Hjelm, Dansk Byggeri, telefon 40 29 92 32