Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Konkurser nærmer sig ”ny normal”

Opsvinget har varet så længe, at konkursbølgen nu ruller langsommere og nærmer sig en ”ny normal”. Der har foreløbig i 2017 været 467 byggekonkurser. Det er 21 procent færre end i 2016. Så langt øjet rækker, forventer Dansk Byggeri ikke, at man igen når ned på niveauet før krisen med 200-300 konkurser årligt

- I august 2017 blev der med 55 konkurser ganske vist registreret lidt flere byggekonkurser end i august 2016. Men det ændrer ikke på, at der i de første otte måneder af 2017 er gået cirka 21 procent færre virksomheder konkurs end i 2016, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

 

I alt har foreløbig 467 byggevirksomheder drejet nøglen om i 2017. I erhvervslivet som helhed, er 3236 virksomheder bukket under. Det svarer til et fald på 25 procent i det samlede erhvervsliv.

 

Sagspukkel slørede billedet

- Konkurser indtræder typisk med nogen forsinkelse – og i 2016 var der tilmed en sagspukkel af konkurssager i SKAT, som slørede billedet. Men nu har opsvinget efterhånden varet så længe, så konkursomfanget nærmer sig et nyt ”normal-niveau”, siger Bo Sandberg.

 

Før finanskrisen havde man år, hvor antallet af byggekonkurser kunne være helt nede omkring 200-300 stykker. Men det er ifølge Dansk Byggeri meget tvivlsomt, om vi kommer så langt ned igen.

 

- Udviklingen i blandt andet teknologi, konkurrence, kundekontakt, kvalitets- og energikrav går stærkt. Populært sagt foregår der disruption i mange dimensioner. Det gælder generelt i erhvervslivet. Dertil kommer, at byggeriet på godt og ondt er en af de allermest dynamiske brancher med mange nystartede virksomheder og mange konkurser. Det er trist for dem, det går ud over. Men for samfundsøkonomien er ”kreativ destruktion” faktisk en god ting, slutter Bo Sandberg.

 

Kontakt

Cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg, telefon 28 50 38 19

Kommunikationskonsulent i Dansk Byggeri, Karin Skolnik, telefon 23 25 84 69