Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Ringsted har Danmarks længste sagsbehandlingstid

Mens Vallensbæk kan ekspedere en byggesag på i gennemsnit fire dage, så skal borgere og virksomheder i Ringsted i gennemsnit vente 60 dage på at få grønt lys til første spadestik. Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri, hvor særligt de sjællandske kommuner bruger længere tid på papirarbejdet

Banken har sagt ja, og håndværkerne er klar, men alt efter hvor i landet huset skal bygges, tager det i gennemsnit mellem fire og 60 dage, før kommunen har sagsbehandlet byggetilladelsen, og arbejdet kan gå i gang. Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri. Kortest ventetid er der i Vallensbæk, hvor papirarbejdet er klaret på i gennemsnit fire dage.

 

Ventetiden er opgjort fra den dag, hvor kommunen har modtaget alle dokumenter i forhold til byggesagen, og byggesagen dermed er fuldt oplyst. Ventetiden skal derfor vurderes ud fra, at det udelukkende er den tid, som kommunen tager om at behandle byggesagen.

 

- Det, at stopuret først går i gang, når kommunen har modtaget alle dokumenter i sagen, udstiller tydeligt, at selve papirgangen på rådhuset i Ringsted, hvor det tager op til to måneder, ikke er god nok. Det er for lang tid, siger erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri Torben Liborius og fortsætter:

 

- Det er nogle gevaldige forskelle vi ser, og umiddelbart kan de ikke bortforklares med lokale forhold eller andre ting. Lovgivningen er ens for alle, men vi må bare konstatere, at nogle kommuner er mere effektive og har større fokus på at levere en effektiv service til borgere og erhvervsliv, end andre kommuner har.

 

Plads til forbedringer I alt 30 kommuner klarer sagsbehandlingen af byggetilladelser på alt fra parcelhuse og etagebyggeri til lagerhaller og kontordomiciler på i gennemsnit mellem fire og 14 dage. 66 kommuner bruger derimod i gennemsnit fra 15 og op til 60 dage på den samme opgave.

 

- Når alle dokumenter i sagen er tilgængelige for kommunen, burde det som udgangspunkt ikke tage mere end 14 dage at udstede en byggetilladelse. Der er en del kommuner, som med fordel kunne se nærmere på deres ekspeditionstid. Det er utilfredsstillende for den familie eller den virksomhed, der skal bygge, og for de håndværkere som står og venter på at komme i gang, at en administrativ sagsbehandling skal forsinke arbejdet, siger Torben Liborius.

 

Især på Sjælland er der lange ventetider. Det ses blandt andet på listen over de fem langsomste kommuner, hvor fire ud af fem ligger på Sjælland, mens fire ud af de fem hurtigste kommuner ligger i Jylland.

 

- Vi ser på mange områder, at de jyske kommuner generelt gør sig lidt mere umage og derfor også leverer en bedre service, konstaterer Torben Liborius.

 

Se hvor lang ventetiden er i din kommune her

 

Læs analysen om ventetiden på en byggetilladelse her

 

 

 

Kontaktinformation
Erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri, Torben Liborius, telefon 23 32 34 95
Pressekonsulent i Dansk Byggeri, Anette Sørensen, telefon 30 36 02 65