Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Spænd ben for Gintberg

Af Søren Gade, gruppeformand, Venstre, og Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri

Det var en omgående succes, da Jan Gintberg for første gang pakkede rygsækken og rejste rundt i Landsby-Danmark i DR-programmerne ”Gintberg på Kanten”.

 

Udover gode grin rummede tv-programmerne det budskab, at der er et Danmark udenfor København, Odense og det østjyske bybælte. Et Danmark, som rummer de fleste af vores industri-, fødevare- og byggevirksomheder, og som er vækstmotoren for vores velfærdssamfund.

 

Meget er heldigvis sket siden Gintberg første gang gled over skærmen for over seks år siden. I dag er der meget mere fokus på, at Danmark skal være et sammenhængende land.

 

Til de positive fremskridt hører ændringen af planloven, som gør det lettere at starte nye virksomheder på landet, og oprettelsen af bredbåndspuljen i landdistrikterne, som vil give hurtigere internet for husstande, virksomheder og sommerhuse. Det er også blevet muligt at søge om at bruge en helårsbolig som fritidsbolig. Det betyder, at flere af de gode huse i Landsby-Danmark kan komme til gavn og glæde. Sidste år blev der givet over 1.000 tilladelser, så ordningen virker.

 

Der er dog stadig meget at gøre for at skabe et sammenhængende Danmark, hvor man kan leve et godt og aktivt liv overalt i landet.

 

Biler og boliger er et godt sted at sætte ind. For mange mennesker uden for de større byer, er bilen den eneste mulighed for at tilbagelægge de store afstande. Men i dag oplever alt for mange at køre i sneglefart på den fynske motorvej, i trekantsområdet eller over Limfjorden. Det skader mobiliteten på arbejdsmarkedet, for det er ikke altid, at de ledige hænder befinder sig i nærheden af de ledige job. Det spilder tiden for den enkelte familie. Og det afholder virksomhederne fra at etablere sig i de svært tilgængelige områder. Derfor ser vi frem til, at efterårets politiske forhandlinger kan skabe et råderum til at udbygge vores broer og veje.

 

Liv uden for de store byer handler ikke mindst om muligheden for en god bolig. Grimme og faldefærdige boliger sænker prisen på de omkringlæggende boliger og skæmmer potentielle tilflyttere væk. Derfor anbefaler Statens Byggeforskningsinstitut at rive de i alt 60.000 faldefærdige boliger rundt omkring i landet ned. I øjeblikket er der kun penge til at rive 500 boliger ned om året.

 

Det vil også kunne skabe mere liv i landdistrikterne at åbne op for at udenlandske købere til boliger uden for sommerhusområderne, som kan skifte status og gøres til fritidsboliger. Der er ikke overvældende mange storbydanskere, der vil købe bolig i Landsby-Danmark. Men måske vil det være mere attraktivt for en nordmand, svensker eller tysker at have et feriehus der. Det vil både være godt for sælgeren, naboen, købmanden og den lokale håndværker.

 

Det er et stort projekt at gøre Danmark sammenhængende. Men de nævnte tiltag kan bidrage til at gøre det lidt sværere at optage en ny sæson, hvor Gintberg gør grin med ”kanten” af Danmark.

Kontakt:
Pressechef Mogens Hjelm, Dansk Byggeri, telefon 40 29 92 32