Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Vi har ikke råd til at undvære håndværkerfradraget

Lars Storr-Hansen spørger sammen med Venstres gruppeformand, Søren Gade, om vi har råd til at undvære håndværkerfradraget. Spillet om en fortsættelse af håndværkerfradraget er i gang

Af Søren Gade, gruppeformand, Venstre, og Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri
 

Det er svært at få øje på en løsning, der har så gode svar på sort arbejde som håndværkerfradraget.

 

Tallene fra Rockwool Fondens undersøgelser taler deres tydelige sprog. Da det brede håndværkerfradrag var i kraft mellem 2011 og 2015 faldt håndværkernes sorte arbejde med mere end 11 milliarder kroner. Det gav staten en ekstra indtægt på omkring to milliarder kroner i form af skatter, fordi lønudgiften kunne fratrækkes, hvis arbejdet blev udført på regning.

 

Håndværkerfradraget har også en bred social profil. Over halvdelen af dem, der brugte fradraget i 2015, tjente under 350.000 kroner årligt, svarende til gennemsnitslønnen for en helt almindelig sygeplejerske. Og mere end halvdelen af brugerne er ældre mennesker, der kan mangle kræfterne til selv at udføre arbejde i hjemmet.

 

Håndværkerfradraget er kort sagt alle tiders måde at fjerne sort arbejde på uden at genere ærlige borgere og virksomheder med kontrol.

 

Samtidig får almindelige mennesker en økonomisk håndsrækning til at forbedre deres hjem, og ærlige virksomheder slipper for unfair konkurrence fra virksomheder, der arbejder sort.

 

I dag omfatter håndværkerfradraget primært energibesparelser, men indtil 2015 kunne det bruges til næsten alt håndværkerarbejde. Alene de ekstra skatteindtægter ved reduktionen af det sorte arbejde kan betale for det klassiske brede håndværkerfradrag mindst to gange.

 

Vi skal derfor stille os selv spørgsmålet: Har vi råd til at undvære håndværkerfradraget?