Regler i Norge

Norge er ikke med i EU. Det gør en stor forskel i forhold til de regler, du som dansk byggevirksomhed skal forholde dig til, når du ønsker at bygge i Norge. Se her hvad der gælder for dig.

Norgesvejledning for byggevirksomheder

Norge byder på spændende opgaver, men også på en mængde af love og regler. Få hjælp i byggeriets Norgesvejledning  til at finde vej i regeljunglen.

Norge opfattes som det lettest tilgængelige af Danmarks nærmarkeder uden for EU, men det er langtfra nogen kopi af det danske hjemmemarked. Det er et land med andre love og forskrifter og til dels afvigende normer, handelskutymer og en anden myndigheds- og organisationsstruktur.

-  ”Der er mange danske virksomheder, der gerne vil arbejde i Norge, og de vil gøre det på ordentlige vilkår: Ret skal være ret, og snyd skal bekæmpes. Men virksomhederne bliver ofte også frustrerede over de mange komplicerede regler og procedurer, de skal efterleve”, fortæller Anita Kurowska Larsen, chefkonsulent i Dansk Industri. 

Omfattende administration

Virksomheden bliver stillet over for et krav om HMS-kort, som er en slags ID-kort for byggeriet i Norge. Mange virksomheder bliver overrasket over, hvor mange registreringer hos flere forskellige myndigheder et HMS-kort kræver; og hvad der ligger af forpligtelser ud over selve HMS-kortet.

Nøgleordene her er:

  • Organisationsnummer for virksomheden
  • D-nummer for medarbejderne
  • Personlig ID-kontrol på et særligt skattekontor i Norge
  • Momsregistrering
  • Oppdrags- og arbeidsforholdsregister (OAR)
  • A-melding på løn og social sikring (uanset skattepligt i Norge)
  • A1-blanket fra Danmark eller norsk social sikring
  • Toldklarering og/eller ATA-carnet til varer og udstyr ved toldgrænsen ind og ud af EU.

Derudover skal de norske arbejdsmiljø- og byggeregler overholdes, ligesom det kan være nødvendigt at få anerkendt medarbejderens erhvervskvalifikationer og godkendt materiellet til brug i Norge.

Alle disse krav gælder også, hvis arbejdet udføres for en anden dansk virksomhed, og også selvom byggeopgaven måske kun varer nogle få dage. Tidsmæssigt og pengemæssigt er det en stor investering. Derfor er det ekstra vigtigt, at virksomheden tænker mere langsigtet og fra starten af arbejder på at få flere opgaver i Norge.

- At sætte sig ind i reglerne er en langhåret affære, og her er det vores opgave at hjælpe virksomhederne med praktiske værktøjer. Sådan et værktøj er Norgesvejledningen, der er lavet med udgangspunkt i de problemer, virksomhederne møder i deres dagligdag”, siger Anita Kurowska Larsen, der er rådgiver i DI og har været med til at udvikle byggeriets landevejledning sammen med meget erfarne rådgivere i Norge.

Pris

Norgesvejledningen er omfattet af DI’s abonnement på Landevejledninger. Læs mere om de forskellige landevejledninger og se priser og vilkår for abonnementet her:  Medarbejdermobilitet - DI (danskindustri.dk).